Ivan Bednář: Napravovatelé Evropy

17.03.2019 11:08

Francouzský prezident Emmanuele Macron navrhuje novou vizi „evropské renesance.“ Požaduje například zavedení jednotné minimální mzdy, společné pohraniční policie, zřízení evropskéhop azylového úřadu či evropské klimatické banky.

Ivan Bednář: Napravovatelé Evropy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Pro země platící eurem již dříve Macron navrhl společný rozpočet a společného ministra financí. Jakoby si neuvědomil, že do květnových voleb do Evropského parlamentu zbývají dva měsíce a v Evropě sílí nacionalistická a populistická hnutí, požadující naopak důkladnou reformu Evropské unie a vrácení některých pravomocí zpět národním státům.

Předsedkyně Křesťansko demokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová (AKK), která vystřídala Angelu Merkelovou v čele CDU a má ambice vystřídat jí i v křesle kancléřky, Macronovi oponuje. Žádná evropská minimální mzda a žádné nové evropské instituce! Centralizaci evropských institucí prý AKK nepovažuje za vhodnou cestu.

A aby dala AKK pocítit Macronovi důležitost Německa, pohrozila mu, že by se mohlo zrušit druhé sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku, kam se na každé plenární zasedání stěhuje celý cirkus 751 poslanců z Bruselu (třetí sídlo EP je v Lucemburku), což stojí evropskou kasu ročně přes 200 milionů eur.

Složitou situaci kolem probíhajících jednání o tzv. brexitu (odchod Velké Británie z EU) se rozhodl vyřešit Andrej Babiš. Co se nepovedlo J. C. Junkerovi a vyjednávači Michelu Barnierovi zvládne přece Andrej levou rukou. Už se mu povedly jinačí kousky!

Vytočil premiérku Therese Mayovou (má přece číslo na všechny důležité lidi ve světě, včetně amerického prezidenta Trumpa) a navrhl jí, že, když se Británii nedaří vyjednat dohodu o řízeném brexitu, ke kterému vládu Jejího Veličenstva zavázalo referendum před třemi roky, ať jednoduše vypíše druhé referendum, které by naopak dopadlo ve prospěch setrvání VB v EU. Kdyby řídila stát jako rodinou firmu, už by jí to dávno napadlo samotnou.

Jenomže ve skutečně demokratických státech to funguje jinak než si Babiš představuje. V nich nelze opakovat různé demokratické procedury tak dlouho, dokud nedopadnou, jak si „šéf firmy“ přeje. Divíte se, že Mayová Andrejovy návrhy odmítla?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.