Ivan Bednář: Udávejte své klienty, vyzývají Piráti

13.03.2018 12:42

Tuzemské finanční úřady by mohly prolomit mlčenlivost nejen bank, ale i advokátů nebo daňových poradců, (jen) při podezření na daňový únik ve výši alespoň půl milionu korun. Alespoň to předpokládá návrh na změnu daňového řádu.

Ivan Bednář: Udávejte své klienty, vyzývají Piráti
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Návrh předsedy poslaneckého klubu poslanců Pirátů Jakuba Michálka, podle kterého by museli i advokáti poskytovat informace o svých klientech v případě podezření na daňové úniky alespoň ve výši 500 tisíc korun, vyvolal ale tvrdou reakci České advokátní komory.

„S ničím podobným se advokacie minimálně od roku 1945 nesetkala. I komunisté, kteří advokáty rozhodně nemilovali, si netroufli advokátní mlčenlivost prolomit,“ píše se v prohlášení České advokátní komory.

Vedení komory upozorňuje, že povinnost mlčenlivosti není výsadou advokátů, ale naopak snahou o ochranu klientů. To ostatně konstatoval i Ústavní soud, který řekl, že „zákonná povinnost mlčenlivosti svědčící advokátovi je povinností státem přikázanou, a tedy i obecně chráněnou“. Současně zdůraznil, že „jde nikoli o výsadu advokáta, která by měla založit exempci z obecně platného právního řádu, ale že se jedná o povinnost uloženou advokátovi v zájmu jeho klientely a pro její ochranu“.

Advokáti se prý v poslední době setkávají s opakovanými snahami o omezení povinnosti mlčet o věcech svých klientů.

Chystané změny v daňovém řádu vyvolaly ostrou debatu už na ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny, další střety se očekávají při projednávání novely přímo ve sněmovně. Odpůrci těchto změn se obávají, že by stát mohl získat až příliš velké množství informací, které by byly zneužitelné.

Už dnes platí, že poskytovatelé finančních (a obdobných) služeb musí správci daně poskytovat na vyžádání řadu informací o svých klientech, jejich kontech, částkách na účtech, půjčkách atd. Zákonem stanovené údaje musí poskytnout správci daně i zdravotní pojišťovny, poskytovatelé poštovních a telefonních služeb, vydavatelé periodického tisku, orgány veřejné moci a vlastně každý, kdo shromažďuje údaje nezbytné pro správu daní.

Ministerstvo financí vedle toho navrhuje, aby se informační povinnost vůči správci daně vztahovala nově i na profese, v nichž je mlčenlivost tradičně chráněna zvláštními předpisy, konkrétně jde především o notáře, advokáty, exekutory, daňové poradce, ale i o realitní makléře či autobazary.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …