Ivan David: Když bombardovat, tak tedy, prosím, jen "humanitárně"

23.11.2022 7:34 | Komentář

Turecko by „mělo respektovat mezinárodní právo“, a když už musí bombardovat, tak tedy prosím jen "humanitárně".

Ivan David: Když bombardovat, tak tedy, prosím, jen "humanitárně"
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ivan David

Hořký sarkasmus a rozkošný dvojí metr – jednomu sankce, druhému „domluva“. Přece nechceme, aby Turecko znárodnilo německé továrny, že. A přesouvat je z jedné země se nízkými mzdami – Turecka – do jiné země s nízkými mzdami – např. Indonésie – by stálo moc peněz.

Poté co Turecko v neděli zahájilo nálet na kurdské oblasti na severu Sýrie a Iráku, vyzval Berlín Ankaru, aby jednala „přiměřeně“ a přitom dodržovala mezinárodní právo. Zprávy o civilních obětech jsou "znepokojivé".

S ohledem na masivní nálety na kurdské oblasti v severní Sýrii a Iráku vyzvala německá vláda Turecko, aby dodržovalo mezinárodní právo. Mluvčí ministerstva zahraničí Christoph Burger řekl v pondělí v Berlíně:

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

"Vyzýváme Turecko, aby jednalo přiměřeně a zároveň respektovalo mezinárodní právo."To údajně zahrnuje zejména to, že civilisté musí být chráněni. Mluvčí označil zprávy o civilních obětech při tureckých náletech za „mimořádně znepokojivé“: "Stejně jako všichni ostatní zúčastnění vyzýváme Turecko, aby nedělalo nic, co by dále zhoršilo již tak napjatou situaci v severní Sýrii a Iráku."

„Znepokojení“ je výraz znamenající, že nikdo z EU nepodnikne proti agresorovi vůbec nic. Je to koneckonců vážený člen NATO, ne nějaký teroristický stát jako Rusko.

Podle různých organizací zahynulo při téměř 25 útocích v severosyrských provinciích Aleppo, Rakka a Hasaka 35 lidí. Kurdské úřady uvádějí počet mrtvých 29, včetně jedenácti civilistů a 15 vládních syrských vojáků. Tisíce lidí se zúčastnily pohřbu obětí tureckých útoků ve městě al-Malikiyah na severovýchodě Sýrie, uvádí agentura AFP.

Turecko totiž v neděli zahájilo dlouho plánovanou „vojenskou ofenzívu“ proti kurdským jednotkám na severu Sýrie. Podle tureckého ministerstva obrany byly útoky namířeny proti základnám Strany kurdských pracujících (PKK) a syrsko-kurdské organizace YPG, které se lvím podílem zasloužila o porážku Islámského státu. Turecká vláda klasifikuje PKK i YPG jako „teroristické organizace“.

Turecko jako důvod uvedlo útok na istanbulskou nákupní ulici Istiklal v neděli před týdnem (jak jsem psal dříve). Přestože vyšetřování ještě nebylo ukončeno, turecká vláda jako obvykle považuje za prokázané, že za útokem stojí YPG a PKK. Christoph Burger vysvětlil, že spolková vláda bere dostupné informace o odpovědnosti PKK nebo skupin s ní spojených „velmi vážně“. Podle odborníků jsou ale tyto útoky pouze „podnětem“ k vojenské operaci, kterou Ankara o víkendu zahájila.

Pouze podnět znamená, že agrese má nebo nemá začít? Koneckonců jsou Kurdové jen „sprostí separatisté“.

Po náletech nyní Turecko podniká vojenskou akci na severu Sýrie – prezident Recep Tayyip Erdogan zvažuje i pozemní ofenzivu. „Není pochyb o tom, že se neomezíme jen na letecké operace“, zdůraznil. Turecké ministerstvo obrany v pondělí na Twitteru uvedlo, že bude pokračovat v „zúčtování“.

Politici Zelených Jürgen Trittin a Max Lucks prohlásili, že útoky tureckého letectva porušily mezinárodní právo. Nic na tom nemění ani odkaz na útok a právo na sebeobranu podle článku 51 Charty OSN, kterým Turecko odůvodnilo své kroky. Levicová politička Sevim Dagdelen na Twitteru napsala:

"Erdogan bombarduje Kurdy + syrskou armádu. Německá vláda mlčí o agresivní válce Turecka, partnera NATO. Žádné odsouzení."

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) v pondělí odcestovala do Turecka. Jak oznámilo její ministerstvo, během své návštěvy se bude „věnovat všem aktuálním otázkám týkajícím se bezpečnosti a migrace“. Považuje se však za nepravděpodobné, že by to pro Turecko mělo nějaké vážné důsledky.

Turecko si jako obvykle může dělat, co chce. Rusko i USA se ucházejí o jeho přízeň a na tom se nic nezmění, ani kdyby Erdogan udělal ze severní Sýrie spálenou zemi. Zřejmě i Asad bude muset nějaké ty vojáky Syrské arabské armády, kteří se připletou mezi Kurdy, oželet. Co bezpečně ochrání Američané, budou ropná pole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…