Ivan David: Půlka pravdy je horší než lež

11.12.2022 9:49 | Komentář

Systémy HIMARS jsou velmi přesná zbraň, když jde o střelbu na nehybné cíle – ideálně obytné domy, nemocnice, školy, tržiště…

Ivan David: Půlka pravdy je horší než lež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Všechny tyto systémy na Ukrajině mají ryze americkou obsluhu. „Americké MLRS HIMARS jsou řízeny posádkami personálu NATO, uvedl nejmenovaný představitel ruských bezpečnostních sil. Komplexy hlídají zaměstnanci soukromých vojenských společností blízkých Pentagonu, s nimiž americká armáda uzavírá smlouvy,“ dodal. Navádění se provádí pomocí amerických vojenských satelitů, po startech se instalace rychle přesune a nevrátí ji do předchozích pozic.

Už slyším, jak mi tu zuřiví bojovníci budou od počítače spílat, že Rusové také cílí na civilní cíle. Nejenže si pletou infrastrukturu s ryze civilními cíli, ale také zapomínají, že ukrajinské systémy protivzdušné obrany jsou umístěné v civilní zástavbě, jak je notoricky známo, takže minimálně část obětí spadá na vrub ukrajinské PVO, asi jako ti dva traktoristi v Polsku.

Tím nemám v úmyslu obhajovat válku či relativizovat civilní oběti. Není vám ale podivné, že o útocích vysoce přesnými raketami Made in the USA se u nás nepíše ale lautr nic? Tyto oběti pro naše novináře neexistují, stejně jako neexistovaly ani předtím, v době ostřelování Doněcku a Luhansku po roce 2014. Wikipedie dokonce odstranila jakoukoli zmínku o Aleji andělů v Doněcku, tedy o dětských obětech ostřelování. Půlka pravdy je horší než lež, a nám se od února servíruje ne půlka, ale sotva čtvrtina pravdy o konfliktu, který se údajně vynořil zničehonic a „nevyprovokovaně“ 24. února 2022.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Ruský vyslanec OSN Vasilij Nebenzja řekl na Radě bezpečnosti OSN, že rakety a granáty dodané ze zahraničí se používají k úderům na školy a domy. Západní země, jejichž zbraně používá ukrajinská armáda k zabíjení civilistů v Donbasu, budou čelit právním důsledkům, varoval ruský vyslanec při OSN.

Vasilij Nebenzja v pátek v Radě bezpečnosti OSN řekl, že několik raketových odpalovacích zařízení HIMARS a řízených dělostřeleckých granátů M982 Excalibur jsou používány k palbě na Doněck a další města. „Například sportovní aréna Družba [v Doněcku], kde byla distribuována pitná voda civilistům, byla 4. prosince napadena granátem Excalibur. Ukrajinské síly, povzbuzené západními zeměmi, se doslova snaží srovnat město se zemí,“ řekl ruský diplomat.

Podle Nebenzji bylo od 27. listopadu v Donbasu zabito 22 civilistů a více než 80 zraněno a byly poškozeny četné domy a školy. Dodal, že rakety HIMARS zasáhly pouze civilní cíle, jako jsou školky a hotely. „Pečlivě zaznamenáváme všechny tyto trestné činnosti ze strany USA a jejich spojenců. Povedou ke konkrétním právním důsledkům pro všechny zúčastněné,“ řekl Nebenzja.

Mohou být všechny tyto četné zaznamenané útoky na civilní místa chybami nebo nehodami? Je zřejmé, že jde o vědomou a záměrnou účast USA a NATO na zločinech kyjevských úřadů. To je stanovisko ruské diplomacie.

Pentagon v pátek oznámil dodatečnou sumu 275 milionů dolarů na bezpečnostní a vojenskou pomoc Ukrajině, včetně raket HIMARS a 80 000 155mm dělostřeleckých nábojů.

Moskva již dříve označila dodávky dálkových a těžkých zbraní na Ukrajinu za „červenou linii“ a varovala, že by to mohlo vést k přímému konfliktu mezi Ruskem a Západem. Washington a jeho spojenci trvají na tom, že nejsou stranou nepřátelských akcí, ale pouze posílají dodávky zbraní do Kyjeva.

Že jsou západní zbraně na Ukrajinu dodávány bez jakékoli kontroly a končí různě v Evropě, na Středním východě a v Africe, to je další smutná kapitola amerického způsobu vedení války jako byznysu. Naposledy si stěžoval nigerijský prezident Muhammadu Buhari, že zbraně z amerických zásilek pro Ukrajinu se objevují v e výzbroji islamistických skupin Boko Haram a dalších. Ptá se dokonce, jestli to není ze strany západních zemí záměr, protože jeho země a další se odmítly připojit k protiruským sankcím. A Pentagon se na Ukrajině nemůže dopočítat zbraní za 20 miliard dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …