Ivan Hoffman: Kvitová v Monaku

13.07.2014 11:16

Poslanec Huml na sebe upozornil názorem, že by české vítězce Wimbledonu mělo být odebráno české občanství, po té co se z daňových důvodů rozhodla předstírat, že žije v Monaku.

Ivan Hoffman: Kvitová v Monaku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Boháčů, kteří svůj byznys přestěhovali do daňových rájů, se ovšem i v České republice najde spousta a nevešlo ve známost, že by panu Humlovi jejich české občanství vadilo.

Kdyby pan Huml konstatoval, že daňové ráje obecně jsou nešvar, se kterým je třeba něco dělat, málokdo by s ním asi polemizoval. 

Místo Monaka ale pan Huml řeší Kvitovou, což je zvláštní. Na rozdíl od bezejmenných spekulantů a tunelářů totiž úspěchy této excelentní tenistky představují pro Českou republiku skvělou reklamu a reputaci, kvůli které by pan Huml klidně mohl navrhnout, aby odměnou za zmíněné PR dostala Petra Kvitová daňové prázdniny.

Že to poslance Humla nenapadlo, ovšem nepřekvapuje. Je zvolen hlasy voličů, kterým milióny vydělané nějakým máváním raketou leží v žaludku a je poslancem v zemi, kde se úspěch neodpouští.

Existuje více důvodů, proč nemíchat dohromady Kvitové tenis a její daně. Už z toho, jak bezelstně prohlásila, že je v Monaku kvůli daním je zřejmé, že peníze neřeší. Má na to někoho, kdo je profesionál v daňové optimalizaci. To, v čem je dobrá, je profesionální sport. Že ti nejlepší na světě hodně vydělávají, neznamená automaticky, že hrají, aby vydělávali.

Spíše je to naopak - Petra Kvitová vydělává, protože dělá všechno proto, aby vyhrávala. Lidem, jako je pan Huml, by se zřejmě líbilo, kdyby tenistka Kvitová slavně vyhrávala a přitom zůstala sympaticky chudá. Tak to ale ve špičkovém tenisu nechodí.

Ti úplně nejlepší inkasují milióny dolarů a vzhledem k tomu, kolik vynáší byznys kolem tenisu, jsou jejich odměny zasloužené. Pokud má pan Huml za to, že by stát měl na Petře Kvitové vydělávat, měl by jako poslanec začít tím, že změní praxi, kdy se u nás peníze vybrané na daních z velké části marnotratně rozhází a rozkradou.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…