Ivan Hoffman: Normální povodeň

08.06.2013 17:57

Z toho, co nám říkají klimatologové, plyne, že extrémní počasí je důsledkem masivních a nevratných klimatických změn. Normální počasí už bylo a není pravděpodobné, že se vrátí.

Ivan Hoffman: Normální povodeň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povodňové škody v Praze budou oproti roku 2002 minimální

Kdo je tedy překvapen dlouhým obdobím naprostého sucha, anebo naopak povodní, jenom tím přiznává svou neinformovanost o masivním tání ledovců anebo o skleníkovém efektu. Bez ohledu na to, zda a jakou měrou se na klimatických změnách podílí člověk, je čas tuto novou situaci pragmaticky řešit. Už nejde o to, zda jsme schopni změnám klimatu zabránit, ale jak se jim přizpůsobit.  
 
Předně je třeba vzít na vědomí, že co jednou bylo pod vodou, určitě bude ohroženo i v blízké budoucnosti. Není-li možné jednou zaplavené místo ochránit hrázemi, či bariérami, nemá smysl na něm stavět a je třeba ho opustit. Opravy a rekonstrukce v takových lokalitách jsou jenom vyhazováním peněz a plýtváním silami. Tam, kde je možné předejít hrázemi velkým škodám, je naopak třeba je budovat okamžitě. Už není na co čekat, příští povodeň není hrozba, nýbrž jistota.  
 
Extrémům počasí se musíme přizpůsobit také psychicky. Pokud jsme v minulosti byli zvyklí, že když zasadíme, budeme také sklízet, do budoucna bychom měli být případnou sklizní mile překvapeni. Normálním se stane, že vinou počasí vyjde naše práce na zahrádkách či v sadech nazmar. V budoucnu budeme slavit, neomrznou- li rozkvetlé ovocné stromy, nepostihne-li jahody hniloba, nedojde-li ve studni voda. Zkrátka pokud se extrém stává normou, pak všemu, co nám dosud připadalo samozřejmé, náleží statut výjimečnosti.  
 
O povodni, která nás právě postihla, víme díky všudypřítomným médiím naprosto všechno. Vedle užitečných informací jsme ovšem konzumovali i spoustu lidských příběhů, reportáží o tom jak se lidé velké vody bojí, jak velká voda ničí a jak se pak musí uklidit. Média povodeň setrvačně vylíčila jako velké překvapení. Pravdou bohužel je, že šlo o povodeň zcela běžnou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla