Ivan Hoffman: Státní vyznamenávání

02.11.2014 12:27

Státní vyznamenání udělovaná u příležitosti vzniku Československa českými prezidenty nevypovídají pouze o tom, kdo má jaké zásluhy o zaniklý či současný stát, nýbrž jsou i svědectvím o vkusu prezidenta, který zrovna úřaduje na Hradě.

Ivan Hoffman: Státní vyznamenávání
Foto: Repro foto ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček přebírá medaili od prezidenta Zemana

Už Václav Havel byl kritizován, že odměňuje své kamarády a Václav Klaus si dal velký pozor, aby neocenil své oponenty či někoho s falešným viděním světa. Když se dnes ozývají hlasy, že Miloš Zeman odměňuje své sympatizanty, je třeba říct, že i v jeho případě jde hlavně o to, jaký má vkus a jak jeho vkus souzní s názorem veřejnosti, kdo si ocenění zaslouží.

Zemanovu mixu nelze upřít originalitu. I letos postavil vedle sebe osobnosti, které se těší všeobecné úctě či popularitě, náhodné hrdiny výjimečného okamžiku, veličiny, které opomněli vyznamenat jeho předchůdci, ale také nejméně jednoho písničkáře, který by zaživa své dekorování nedopustil a konečně několik jedinců, kteří se o stát zasloužili tím, že mu pomohli v prezidentské kampani.

Prezident může mít pocit, že mu v kampani shodou okolností pomáhali lidé, kteří se zasloužili o stát, ale u jeho kritiků to neobstojí. Mimochodem podobně, jako když měl Václav Havel pocit, že má nezpochybnitelně zasloužilé kamarády. Také mu to u nepřejícníků neprošlo.

Subjektivní charakter prezidentské show úroveň ceremonie ohrožuje a spíše snižuje, jenomže představa, že se lze dobrat ideálního objektivního výběru laureátů je iluzí. Lze pouze změnit prezidenta anebo udílení metálů zrušit, přerušit či omezit.

Například proto, že jak ubývá dosud neoceněných lidí, kteří se zasloužili o stát, nezbývá než k nelibosti dříve oceněných dekorovat i lidi, kteří se příliš nezasloužili, čímž se hodnota řádů devalvuje.

O devalvaci se mimochodem letos zasloužil i jinak šikovný režisér, který si schválně nevzal sako. Všeobecné pozdvižení, ba zděšení z jedné fleecové mikiny budí hrozivé podezření, že to, co drží sváteční udělování metálů pohromadě, je pouze dress code, demonstrující loajalitu přítomných. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …