Ivan Hoffman: Vánoční poselství pana Zemana

31.12.2013 11:00

Vánoční poselství Miloše Zemana nebylo alternativou novoročního projevu prezidenta, jak se to obecně očekávalo. Nakonec šlo o zcela jiný žánr. Slavnostní famfáry orámovaly nekonfliktní sebechválu, která si nečinila nárok něco řešit, někoho oslovit či dokonce inspirovat.

Ivan Hoffman: Vánoční poselství pana Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Kdo si pana prezidenta vyslechl, neměl důvod k protestům. Kdo ho ale neslyšel, doopravdy o nic nepřišel. Miloš Zeman působil dojmem, že hledá způsob, jak se zhostit nepříjemné povinnosti, totiž proslovu, ve kterém nemůže být sám sebou, čili mistrem sarkastických bonmotů, sžíravé ironie, pohrdlivého výsměchu adresovaného dlouhému zástupu hlupců.

Existoval samozřejmě i jiný způsob, jak se odstřihnout od tradice prezidentského novoročního projevu, než nahradit ho návratem k vánočnímu poselství, tedy k tradici reprezentované především Benešem a Háchou. Pokud se Miloš Zeman rozhodl opustit hřiště, na kterém se u nás pětašedesát let hraje podle pravidel, která ho nebaví, nemusel také hovořit vůbec. Podobně, jako se zřekl jmenování profesorů či omilostňování zločinců, pochopili bychom, kdyby novoroční zprávu o stavu republiky svěřil někomu povolanějšímu. Logicky se nabízí předseda vlády, který je v našem politickém systému nejvlivnějším, nejkompetentnějším a tudíž pro novoroční projev i nejvhodnějším ústavním činitelem.

Zemanovo vánoční sebechvalné fiasko ovšem otevírá prostor také k diskusi, zda vůbec potřebujeme o Vánocích či na Nový rok naslouchat politikům, pokud nám tito nemají co říct. Ukazuje se, že aby měl projev současného politika nějakou úroveň, musel by ho sestavit tým odborníků a stylizovat schopný literát. Pokud by pak politik načetl profesionálně napsanou řeč pod dohledem přísného režiséra, třeba by to bylo k užitku. Od prezidenta Zemana se takového profesionálního přístupu nejspíše nedočkáme. Z toho, jak křečovitě usiluje o originalitu, je zjevné, že mu zatím nedošlo, že prezident nemá být kontroverzní celebritou, nýbrž důstojnou institucí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …