Ivan Jordák: Co v nastávajících letech?

02.01.2019 9:52

Začal nám opět další rok, a přejeme si navzájem, aby nebyl poslední, a každému blízkému proběhl ve zdraví, štěstí a splnila se mu většina očekávání.

Ivan Jordák: Co v nastávajících letech?
Foto: pixabay.com
Popisek: Zápisník, ilustrační foto

Přelom loňského a letošního roku byl trochu prazvláštní proti jiným létům. Nevím, zda úmyslně či náhodou, nám ČT předvedla, jak se má co dělat a jak nemá. V zábavných pořadech nám na jedné straně poskytla tzv. Silvestrovské pořady Vladimíra Menšíka, ale také i nové třeba Všechnopárty, a na druhé straně ty, kdy člověk rychle přepíná a marně hledá něco k pobavení. Nechápu proto ono hodnocení, které zmíněné Silvestry Menšíka hanilo a jako důvod uvádělo dobu, v které byly tyto Silvestry natočeny, protože to byla doba, kdy nebyla uváděna díla Havla a Jirouse, jakoby ona díla nyní nějak závratně uváděna byla a diváci si je vyžadovali. Byly i pohádky, které jsou už naší klasickou podívanou, ale i opět nové, třeba Anděl Páně, které se mezi klasiku patrně zařadí. Je asi zbytečné vést nekonečné diskuze třeba kolem pohádek, jaká byla o Žitovi. Prostě se nepovedla, jako i řada dalších věcí. Je asi zbytečné si kvůli tomu začít nadávat.

Z projevů jsem slyšel pouze projevy předsedy senátu, předsedy poslanecké sněmovny a rozhovor s předsedou vlády. Až na pokusy nějak změnit, co předseda vlády chtěl říci, redaktorem, považuji všechny tři za poměrně rozumné a přijatelné pro všechny posluchače. Projev prezidenta mi ušel, ale pokud vycházím z jeho jiných projevů a činů během roku, tak musím spíš politovat slečnu Kohoutovou pro obsah jejího článku o roku 2018. Je tak zapšklý, plný nenávisti, zloby a zoufalé jednostrannosti a pesimismu, že nechápu, kde se to v tak mladém člověku vzalo, a kdo jí natolik ublížil, aby tento postoj u ní vyvolal. Možná by bylo dobré, kdyby si prohlédla mapu, seznámila s historií a získala informace i z jiných médií, než z kterých čerpá. Tuto větu, hned po jejím napsání považuji za zbytečnou, protože vzpomínka na mé mládí mi připomněla, jak jsme tehdy také jen velmi těžko přijímali názory starších generací.

Proto jen pár slov o informovanosti, kterou jsme zahrnováni. Není to tak dávno, co nám naše média předkládala informace o hnutí tzv. žlutých vest ve Francii. Ukazovali nám je jako lidi, kteří chtějí vlastně vyvolat jen chaos a anarchii, až na několik jedinců mezi nimi. Najednou nás překvapil prezident Macron silvestrovským projevem, kde říká, „Hněv, který letos vyplul ve Francii na povrch, ukázal, že Francouzi „nerezignovali“ na víru v lepší budoucnost“, aniž by přímo zmínil hnutí žlutých vest, jehož protesty v posledních týdnech otřásaly francouzskou politikou i jeho pozicí. Francie podle šéfa Elysejského paláce může být lepší a musí se o to snažit. A tak se potom můžeme dozvědět o 25 bodech požadavků, které žluté vesty předložily, a o nichž jsme jako obvykle informováni našimi médii nebyli a všechno pak vypadá zcela jinak. Jen pro názornost se jedná např. o svolání celonárodního shromáždění k provedení reformy zdanění a zakázat daně přesahující 25 % majetku občana; vytvořit nová volná místa; zahájit výstavbu pěti milionů dostupných bytů; změnit ústavu, aby bylo možné referendum z vůle lid; zakázat lobování a ovlivňování a trestaným lidem výkon veřejných funkcí; zavést normy, aby výrobky nemohly škodit zdraví; dodržovat zahraniční smlouvy a řadu dalších věcí.

A tak by nebylo možná od věci, aby nastupující generace místo nadávání starším generacím, přišla s návrhy co a jak udělat, aby se měli všichni lépe.

JUDr. Ivan Jordák, Letohrad  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…