Ivan Štern: O nezpůsobilosti být způsobilý

14.12.2013 22:20

Dnes se to, alespoň podle řečí, které se vedou nejen na Hradě, ale i kdes v podhradí, jen hemží odborníky ve veřejném prostoru. Tedy lidmi kompetentními. Lidmi způsobilými pro něco a k něčemu.

Ivan Štern: O nezpůsobilosti být způsobilý
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Už méně se vedou řeči, jak takové způsobilosti lze dosáhnout. A že dosažení způsobilosti není ledasjakou procházkou, ale dřinou, vyžadující být neustále ve střehu, být „in“ a být „cool“.

Začínáme v raném dětství. To se učíme být způsobilými mít způsoby, protože ten, kdo nemá způsoby, není ani způsobilý být způsobilý. Vlastně je způsobilý být způsobilý, avšak způsobilý v ledasčems, což ho ve skutečnosti v jeho způsobilosti znehodnocuje a vyřazuje ze soutěže mezi námi po výtce způsobilými.

Pravda, být způsobilý, mít způsoby, ještě neznamená, že jsme způsoby za každých okolností. Můžeme dokonce klopýtnout. Stát se na chvíli nezpůsoby. Třebas jako tuhle, kdy jsme utrousili, ty vole, a teď do toho si umře tenhle Mandela, a hned je oheň na střeše. Jenže my se omluvíme, dáme tak najevo, že z nezpůsoby se stal opět způsoba. Navíc se potrestáme tím, že do té dálky „jako prase“ pošleme ministra zahraniční a připravíme se tak o možnost potřást si rukou se třemi americkými prezidenty najednou. Voni tam byli tři americký prezidenti!? Ty vole, fakt? Fakt, ty vole! A co říkali ty tři americký prezidenti? Haudujůdů! Uznale pokýveme hlavou, protože ty tři americký prezidenti jsou fakt způsobilý mít způsoby a to, jak je o nich známo, třebas i na několik možných způsobů.

Jenže u nás, jak se ukazuje v posledním čase, není způsobilost jako způsobilost. Někdy naši nezpůsobilost způsobí přehnaně způsobilá způsobilost nejen mít způsoby, ale i být způsobilý na několik možných, dokonce i nemožných způsobů. Tak se množí případy, kdy pro nás, řadu zaměstnavatelů mnozí vysoce způsobilí pro svoji přílišnou způsobilost jsou zcela nezpůsobilými, aby je buď přijali na uvolněné pracovní místo, anebo abychom jim umožnili stávající pracovní místo nadále zastávat. Jste moc převzdělaný, pane!, říkáme jim. Umíte moc jazyků a máte za sebou moc škol! Aj v cizině! Bojíme se, že by vlastní způsobilostí dříve nebo později způsobili, jak my sami jsme nezpůsobilými, a ještě by navrch na nás určitě působili, abychom jim přidali na penězích.

Není u nás způsobilý ten, kdo je způsobilý, pokud si sám nezpůsobí, aby přece jen v něčem ve způsobilosti zaostával, hlavně aby k tomu měl i odpovídající způsoby.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Už chápete, proč žádný americký prezident přes všechny jeho způsoby nebyl způsobilý stát se prezidentem českým? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.