Ivan Štern: O žvanivosti a trapném tichu

21.09.2014 11:30

Určitě znáte tu chvíli, kdy se ve společnosti náhle rozhostí ticho. Dojde nit a ticho se postupně mění v ticho trapné. Všichni vědí, že je třeba je protrhnout čímkoli nahlas proneseným.

Ivan Štern: O žvanivosti a trapném tichu
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Zoufale v duchu obětavě přemítají, co by tak jejich slina měla přinést na jazyk, ale každý z nápadů obratem zamítají. Čím déle ticho trvá, tím více se rodí nápadů blbějších a blbějších. Ticho se prohlubuje. Nikdo nechce být tím, kdo je prorazí. Hrozí, že bude za blba.

Horší extrém je, když sedíte ve společnosti kohosi žvanivého, kohosi, s kým v dobré víře zapředete řeč nad otázkou, s níž si právě pohráváte, a on či ona se tématu zmocní a rozžvaňuje je a rozžvaňuje.

Když jsem ještě míval nutkavou touhu balit holky, čas od času mi osud do cesty přihrál dívku, s níž jsem mohl svému mozku poskytnout úlevu, vypnout jej a nemuset neustále vyrábět nové a nové vtipné věty ve snaze dívku rozesmávat a udržovat tak v příznivém rozpoložení. Dívka mluvení obstarala za mě. Žvanila a žvanila a žvanila a já se mohl v duchu pohodlně rozvalit, dokonce ji i neposlouchat, a přece o dobré rozpoložení se dívka starala jaksi mimoděk svépomocí. Stačilo pak počkat, až se dívka unaví, abych maličko naléhaje ji použil a následně odložil. Něco takového se totiž dá vydržet jen jednou.

Přesto jsem se v jednom mýlil. Řada dívek, žvaníce, budovala ve skutečnosti z clony stále na sebe vršících se slov hradbu, jež měla zabránit, abych naplnil své temné záměry a aby nemohlo dojít k tomu nejhoršímu. Když přece k tomu nejhoršímu došlo, sladila mi to nejhorší nepřestajným kecáním zásadně o věcech, které byly záměrně od věci.

To je ta lepší varianta žvanivosti. Horší je potom, když natrefíte na osoby, mající řešit spolu s vámi problém a dospět k použitelnému závěru, a ony se naopak problému jen zmocní a rozžvaňují jej a rozžvaňují. Proud vypouštěných slov je doslova nezadržitelný, jde o jakousi verbální dysenterii, mající za úkol pouze z clony na sebe vršících se slov vytvořit hradbu, za níž problém skryjí a vyvolají zdání, že zanikl. Byl tudíž vyřešen.

Unaveni nadprodukcí slov upadnou nakonec v krátkodobé trapné ticho. V hlavě jim nekolotá myšlenka, jak by je přerušili, ale duní pouze ozvěna po spláchnutí toho posledního slovního návalu. Tu se již sbírají k odchodu, třepou vám rukou, zdůrazňujíce významnými pohledy, to jsme se ale zas napracovali, a odcházejí.

Dívku, bránící se žvaněním proti temným choutkám na první pohled nepoznáte. Druhé poznáte naopak spolehlivě. Nikdy se jim totiž nedovoláte. Mají neustále jakési naléhavé jednání. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…