Ivan Štern: Za dceru dluhy neplatím

24.05.2015 15:06 | Zprávy

Před sto lety, konkrétně 15. května 1915, uveřejnil zoufalý otec v pražském listu Prager Tagblatt ještě zoufalejší inzerát tohoto znění: „Tímto varuji každého, kdo by chtěl mé dceři Martě H. něco půjčit, že její dluhy zásadně nehodlám platit. Josef H., Jablonec nad Nisou.“

Ivan Štern: Za dceru dluhy neplatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na rozdíl od mého fejetonku nešťastný otec z Jablonce nad Nisou vypsal do inzerátu plné jméno své dcery i plné jméno vlastní. 

Na rozdíl od mého fejetonku nebyl ještě vycvičen v ochraně osobních údajů a v případě dcery mu bylo zcela ukradené, jak plyne z dikce inzerátu, že ji tím mohl utrhat na cti.

Pro naše účely plně postačí, že tu jde o pana a slečnu H. Pan H., jak sám v inzerátu píše, pobýval toho času v Jablonci, slečna H., protože inzerát umístil do pražského, a ne venkovského vydání Prager Tagblattu, patrně pobývala v Praze.

Zkusil jsem se zamyslet nad otázkou: Kdo mohl být panem Josefem H. z Jablonce nad Nisou? Ač je citovaný inzerát stručný, z obsahu lze usoudit, že pan H. nepochybně patřil mezi jabloneckou střední třídu.

Mohl být úředníkem či zastávat významné místo v některé z jabloneckých skláren, případně byl sám podnikatelem. Kdyby byl obyčejným chudým, sotva by měl na to, aby dosud platil dluhy za svoji rozmařilou dceru, jak je nepřímo zřejmé z inzerátu, neb jej nepochybně zadal ve chvíli, kdy pohár trpělivosti prostě přetekl.

Kdyby byl obyčejným chudým, tak by své dceři jednoduše byl naflákal. Rozhodně by si byl nedával inzerát a už vůbec ne do pražského vydání Prager Tagblattu.

Zkusil jsem se zamyslet nad nešťastnicí Marthou H. Její dluhy otec zřejmě dosud platil. Martička nebyla plnoletá. Plnoletosti se před sto lety dosahovalo v jedenadvaceti letech věku. Možná byla i tatínkovým miláčkem.

Prudký podnět, jenž nepochybně vyvolal zmiňovaný inzerát, formulovaný sice stručně, avšak tvrdě a nelítostně, by mohl nasvědčovat, že Martička tatínka něčím hluboce zklamala. Čímpak asi papínka zklamala patrně krátce po tom, co dosáhla kýženého jedenadvacetiletého věku?

Martha H., jak jsem již řekl, pobývala v době uveřejnění inzerátu v Praze. Stala se snad prostitutkou, jak zpravidla v tomto městě zkaženosti končívaly naivní dívčiny z venkova anebo naopak dívčiny cílevědomé, jež si skrze prostituci hledaly bohatého pána, za něhož se následně vdaly?

Rozhodně ne! Ctihodný jablonecký měšťan Josef H. by sotva hradil dluhy za dceru, byť nezletilou, která se vydala všanc prostopášnosti.

Realita bude prozaičtější. Mladá dáma papínkem vyslaná do Prahy na vysokoškolská studia se nejspíš zapletla s některým z pražských mladíků. Ti věru dovedli poplést hlavu kdekteré pražské holčině, natož nezkušenému děvčeti z Jizerských hor.

Hoch, můjtybože, jak se nakonec ukázalo, smrděl korunou. Vše táhla zamilovaná Martička.

Kdyby se byla spustila a hledala si jako ostatní doroty bohatého pána, to by se dalo skousnout! Platit ale dluhy za šupáka? Uznejte! To se nenosí ani v Jablonci! 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …