Ivo Fencl: Jak se Martin Petiška utkal se strachem a co z toho vzešlo pro nás

06.10.2017 10:35

V právě vydané sbírce krátkých i velmi krátkých próz Neměj strach, řekl anděl, kterou na tento svět přivedly kooperujícími nakladatelské domy Nová vlna a Baset, navazuje známý spisovatel Martin Petiška pod pseudonymem Eduard Martin na řadu svých knih, o nichž jsme se nejednou zmiňovali.

Ivo Fencl: Jak se Martin Petiška utkal se strachem a co z toho vzešlo pro nás
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Tentokrát přitom zvolil za jednotící tématem úzkost a ruku v ruce s psychology doporučuje naše neodbytné strachy (ano, ano; chápu, že zrovna žádný nemáte, ale mít můžete) znovu a znovu pojmenovávat (a viz o tom třeba v textu Rozhovor s tmou).

Už tradičně a křesťansky adoruje přitom autor jako nezničitelná pozitiva například i šťastnou nerozbornost kvalitních partnerských vztahů (viz Kdy zemřela vaše maminka?) a víru v šanci na posmrtná setkávání (a viz Babičko, proč pláčeš?).

Pro každodenní praxi komunikace s nadřízeným (například) radí pak vymalovat si jej před oči v Noční košili (jak zvíme ve stejnojmenném mikropříběhu) a radu, jak přínosně pracovat s časem, poskytuje povídečka Dnešek je zítřek, kterého ses obával. A tak dál i podobně – a obecně řečeno je pak třeba si vždy věřit (a viz třeba příběh Šlamastyka aneb Neříkej to).

A jestliže to nedovedeme, jsme na nejlepší, či vlastně nejhorší stezce ke krachu. - V kapitolách typu Asijská (bojová) umění a ještě spíš Drony je přitom očividná autorova snaha uchopit, zabalit a prodat staré a věčné téma duelů s úzkostmi nově a v propojení s moderními, ne-li módními tématy. Naštěstí to umí bez křečí a křiku.

Zajímavostí tohoto svazku i novým vynálezem edice je pak rubrika Lov slov, která tyto povídky prokládá přehršlemi krátkých mouder. Celek knihy uzavírá (přece jen i) delší próza Sibiřská holčička (vyprávění jednoho cestovatele), která (opět a působivě) varuje před malomyslností a která ponouká k víře, a to k víře v tom nejobecnějším smyslu.

Od roku 2005 uveřejnil Petiška tímto způsobem ve 22 svazcích už devět set čtyřicet osm prozaických textů.

Ukázky z „Lovu slov“
Řekni mi, co považuješ za démant, a já ti povím, kdo tě bude považovat za bláto.
Kritika nemá ve zvyku posuzovat jablka jako jablka, ale vyčítá jim, že nejsou hrušky a nabádá je, aby byly ananasem.
Co je strach? Nedůvěra v Prozřetelnost.
Pokud má někdo špatný spánek, není to proto, aby využil čas, kdy nespí, a uvědomil si, co by si neuvědomil, kdyby spal?
Genius je z 99% trpělivost. Ta pak zahání strach.
Představ si, že bys byl svým dítětem. Byl bys spokojený, komu ses narodil?
Někdo si myslí, že jsou bezvýznamné překlepy opomíjitelné, ale kdepak; stačí změnit jedno jediné písmeno a místo toho, aby se narodil orel, se narodí osel.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…