Ivo Valenta: Očkování po česku - pořádná fraška

18.01.2021 10:56

Hlavním tématem uplynulého týdne, které na nás doslova řvalo prakticky ze všech zpravodajských serverů, bylo očkování. A že k němu bylo o čem psát.

Ivo Valenta: Očkování po česku - pořádná fraška
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Vakcína určená v první fázi všem zdravotníkům se vzápětí měnila na vakcínu pro zdravotníky v první linii. Strategie proočkování nejstarších – a tedy nejohroženějších obyvatel - se stala fraškou od samotného začátku.

Senioři, kteří jsou z mediálních titulků často doslova v panice z možné nákazy, totiž ke své hrůze zjistili, že vakcíny, které jsou jim určeny, končí u státních úředníků a jejich příbuzných.

Objednávkový registr spíš nefunguje než funguje - sám senior si rezervaci termínu prostě neudělá. A nervy ztrácejí i jejich mladší příbuzní, kteří po až dvouhodinových bojích se systémem své úsilí vesměs vzdávají.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí

Tam, kde se přeci jen senioři dočkají možnosti očkování, se na sebe mačkají v přeplněných čekárnách, kde tak covid může radostí tleskat, jak skvělé podmínky k šíření má… V neposlední řadě pětasedmdesátníci závidí těm po osmdesátce, že se k pomoci dostanou dříve než oni a marně přemýšlejí nad tím, proč do nejohroženější kategorie nespadají lidé už od sedmdesáti let nahoru.

A také padají hlavy. Politici chtějí, aby hříšníci, kteří vakcínami očkovali neprioritní kategorie obyvatel, vyvozovali vlastní zodpovědnost. Jenže ti zase tvrdí, že jednali právě z popudu „těch nahoře“, kteří po nich chtěli, aby očkovali hlava nehlava s cílem proočkovat vše, co je k dispozici.

Lidé uvažují nad tím, jak je možné, že v Izraeli a Indii to jde, zatímco u nás celá očkovací mašinérie připomíná od začátku spíš frašku a vládne při ní naprosto stejný chaos jako v nařizovaných opatřeních.

Neřeším zde nyní rozdílné názory veřejnosti na očkování. O tom tento příspěvek není. Chápu ty, kteří se očkovat nenechají (a každému může být zcela jedno, jaké k tomu mají důvody) a považuji za nepřípustné, aby vznikaly registry odmítačů, kteří tak budou znevýhodňováni. Každý je svéprávný a musí mít právo se rozhodnout sám za sebe.

Na druhou stranu očkování tu jednou je, a tak by mělo být využito co nejefektivněji těmi, kteří ho skutečně potřebují a chtějí, protože se k této variantě prevence upínají jako jediné šanci, jak toto těžké období překlenout. Jakékoliv zákulisní hry a následné obhajoby ve stylu „to já ne, to on“, jsou v dnešní době naprosto nepřijatelné.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…