Jakub Červenka: Okénko trhu

12.02.2018 20:06

Cena ropy Brent v pátek na okamžik spadla pod 62 dolarů za barel. Zakončila tak nejhorší týden trhu s ropou za více než dva roky.

Jakub Červenka: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Stojí za tím pád poptávky spojený se sezónní údržbou amerických rafinérií. Dnešek sice přinesl určité posílení na 63,63 dolarů, ale za pádem ceny ropy stojí důležitější faktory, které budou cenu ovlivňovat i v příštích měsících. Produkce břidlicové ropy z USA roste nebývalým tempem a jen za poslední týden dosáhla více než 10,2 miliónu barelů denně. Spojené státy tak mají nakročeno stát se největším producentem ropy na světě (před Saudskou Arábií i Ruskem), měřeno podle denní produkce.

Růst cen ropy z druhé poloviny minulého roku navnadil americké těžební společnosti k intenzivnějším investicím do nových ropných plošin. Efektivnější těžba a volnější regulační prostředí také umožnily mnoha americkým břidlicovým těžištím generovat zisk, i pokud cena ropy spadne na 50 dolarů. Usilovné snahy OPECu držet produkci nízko, aby ceny ropy začaly stoupat, tak nebudou mít letos velký dopad. Naopak tím ropný kartel riskuje posílení tržního podílu Spojených států. Vzhledem k fiskální nejistotě v Saudské Arábii i Rusku, ale OPEC ani nemá na výběr. Růst nabídky USA tak bude hlavním fenoménem trhu s ropou v letošním roce.

Podle odhadu týmu RBI se bude cena Brentu na konci toho kvartálu pohybovat poblíž 66 dolarů, v příštím kvartálu pak nadále klesne na 63 dolarů za barel. 
Tento týden načne prosincová statistika běžného účtu ČR. Podle našeho odhadu se běžný účet propadne deficitu 7,5 mld. Kč, zejména kvůli sezónně slabšímu výsledku zahraničního obchodu. 
  
Ve středu bude zveřejněna inflace za leden. Náš odhad říká, že růst spotřebitelských cen dosáhne 0,7 % meziměsíčně, ale v meziročním vyjádření zpomalí o desetinu na 2,3 %. Meziměsíční posílení inflace způsobil hlavně růst cen energií, a do menší míry i růst cen potravin a pohonných hmot. 
  
Lednová inflace v USA měla podobný vývoj. Podle odhadu trhu meziměsíčně zrychlila na 0,3 %, ale meziročně zpomalila na 1,9 %. Po čtyřech měsících tu bude poprvé, kdy inflace v USA spadne pod svůj 2% cíl. 
  
Pátek završí statistika růstu HDP ČR za čtvrté čtvrtletí roku 2017. Konec roku byl pro českou ekonomiku nečekaně dobrý, a proto odhadujeme zrychlení tempa růstu HDP na 0,6 mezičtvrtletně a 5,2 meziročně. 

Jakub Červenka, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…