Jakub Červenka: Okénko trhu

14.05.2018 20:33

Běžný účet platební bilance ČR v březnu spadl do deficitu 5,6 mld. Kč. Trh odhadoval přebytek 30, mld. KČ, my 26,3 mld. Kč.

Jakub Červenka: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Důvodem náhlého zhoršení bilance na běžném účtu je zejména dřívější start sezóny odlivu dividend. Odliv důchodů z přímých investic v březnu narostl na 51 mld. Kč  - v loňském roce byl na podobné úrovni až v červnu. Tuzemským firmám výrazně vzrostly zisky a zahraničním investorům se dosud projevená důvěra v naší ekonomiku vyplácí na vyšších dividendách. Zároveň se změnila pozice ČR jako čistého příjemce přímých zahraničních investic: tok investic plynoucí z ČR do zahraničí dosáhl 4,2 mld. Kč a zároveň z ČR vyputovaly investice zahraničních investorů v objemu 1,6 mld. Kč. Česká republika tak investovala v zahraničí o 5,8 mld. více, než kolik zahraniční investoři nechali u nás. Oba faktory budou v následujících měsících pravděpodobně brzdit posilování koruny a udrží běžný účet v deficitu. Přesto v našem odhadu počítáme, že za celý rok 2018 dosáhne běžný účet přebytku kolem 40 mld. Kč. 
  
Hlavní ekonomické statistiky tohoto týdne se ale soustředí na zítřek. Hned z rána vyjde první odhad růstu HDP ČR v prvním čtvrtletí. Podle naší prognózy dosáhne 0,6 % č/č a 4,7 % r/r, což znamená jasné zpomalení. Růst HDP krotí vysoká srovnávací základna z loňského roku, ale také oslabující přebytek zahraničního obchodu. Spotřeba domácností nadále roste, ale v posledních měsících to jsou zejména investice firem, které táhnou ekonomický růst z pohledu poptávky. 
  
Ten samý den vyjde odhad růstu německého HDP v prvním čtvrtletí, který podle trhu dosáhne 0,4 % č/č a 2,4 % r/r. Expanze německé ekonomiky podle dosud zveřejněných statistik zpomalí, ale ve zbytku roku by mohla ztráty dohnat. Nicméně důvěra investorů v německou ekonomiku podle ZEW indexu je zatím na nejnižší úrovni od roku 2012 a po úterku tam pravděpodobně ještě zůstane. Druhý odhad růstu HDP v eurozóně i přes zpomalení své největší ekonomiky pravděpodobně zůstane na 0,4 % č/č a 2,5 % r/r. 
  
Ve středu bude zveřejněn růst amerického průmyslu za duben, který podle trhu mírně zrychlí o desetinu na 0,6 % m/m. Zpracovatelský průmysl v USA se v předchozím měsíci potýkal s problémy a je tedy otázkou, jestli se již navrátil ke kladnému růstu. Philadelphia Fed index důvěry mezi výrobci za květen, který vyjde ve čtvrtek, nám poskytne informace přímo z terénu. 
  
Týden završí páteční publikace indexu cen českých průmyslových výrobců za duben. Vývoj průmyslových cen kopíruje spotřebitelskou inflaci a tak odhadujeme nárůst jen o 0,1 % m/m a pokles o 0,1 % r/r. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …