Jakub Červenka: Spustila politická krize v Itálii krizi důvěry na finančních trzích?

30.05.2018 18:36

Okénko trhu

Jakub Červenka: Spustila politická krize v Itálii krizi důvěry na finančních trzích?
Foto: pixabay.com
Popisek: Burza cenných papírů - ilustrační foto

Inflace v Německu v květnu výrazně zrychlila o 0,8 p.b. na 2,2 %. Pro euro to tak po několika dnech potíží může být dobrá zpráva, protože naznačuje, že utahování měnové politiky ECB (konec QE) přijde podle plánu v září. Euro dneska napravilo ztrátu z včerejšího odpoledne posílením na EUR/USD 1,162.

Je možné, že politická krize v Itálii spustila krizi důvěry na finančních trzích, která zemi dotlačí k exitu z eurozóny? Spustí řetězovou reakci napříč evropskými trhy, která povede k další dluhové krizi? Odpověď jedním slovem: ne. Alespoň prozatím tomu data nenasvědčují. Nejistota na italských trzích sice během velmi krátké doby dostala rizikovou prémii vůči německým desetiletým dluhopisům na více než 230 bazických bodů, což je nejvíce od roku 2013. Analýza časových řad dluhopisových výnosů ale ukazuje, že to zatím není tak horké jak se může podle zpráv z médií zdát.

Spolu s obavami o fiskální stabilitu, nárůst rizikové prémie v sobě zahrnuje vyšší pravděpodobnost italského exitu z eurozóny a riziko redenominace italských dluhopisů v nové, oslabující měně. Riziko na italských trzích se dá rozdělit do dvou typů: specifické riziko, které měří pravděpodobnost defaultu samotné Itálie a systémové riziko, které měří pravděpodobnost exitu z eura a návratu k vlastní měně. Tým RBI vytvořil nový model, který odhaduje oba typy rizik z vývoje výnosových spreadů vůči německým vládním dluhopisům. Systémová riziková prémie je vyjádřena korelací se systémovou časovou řadou (německé výnosy) a podle výsledku modelu v současnosti dosahuje 50 bazických bodů ve výnosu desetiletých italských dluhopisů (21 % celkové rizikové prémie). To je sice celkem vysoká hodnota, nicméně v porovnání s rokem 2012 je stále nevýznamná (tehdy dosahovalo systémová riziková prémie 60 % celkové). Zbytek tvoří specifická riziková prémie a ta byla zatím hlavní složkou nárůstu rizikové prémie z posledních dnů. Obavy investorů na trhu se tak týkají především ekonomického a fiskálního vývoje samotné Itálie, ale ne eurozóny jako celku.

Po odhadu míry systémové prémie lze vypočítat i současnou pravděpodobnost italského exitu z eura. Ta je vypočítána jako podíl dnešní systémové rizikové prémie na očekávané devaluaci italské měny po odchodu z měnové unie, která činí téměř 8 %. Z toho nám vychází pravděpodobnost italského odchodu z eurozóny někde mezi 4 % a 9 % ročně. To je hluboko pod podobnými odhady v době vrcholící evropské dluhové krize, kdy pravděpodobnost odchodu z eura podle týmu RBI činila kolem 60 %.Trh tedy italskému odchodu z eurozóny zatím nevěří. Otázka je jak se k tomu postaví potenciálně euroskeptická vláda, ke které Itálie zřejmě směřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…