Jakub Červenka: Třetí měnověpolitické jednání nepřineslo změnu

27.04.2018 13:58

Třetí letošní měnověpolitické jednání Evropské centrální banky podle očekávání nepřineslo změnu v nastavení měnových podmínek v eurozóně. Bez zásadní změny je i komunikace centrální banky.

Jakub Červenka: Třetí měnověpolitické jednání nepřineslo změnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Jak již guvernér ECB M. Draghi několikrát zopakoval, kvantitativní uvolňování bude pokračovat do konce září, nebo déle, pokud si to vyžádají podmínky na evropských trzích. Ekonomika eurozóny si podle ECB užila nad očekávání silný růst několik čtvrtletí za sebou a teď na řadu přichází určité zmírnění. Ekonomický růst i přes postupné zpomalení zůstane ještě dlouho solidní. Inflace je stále tlumená a nevykazuje znaky stabilně růstového trendu. Přesto ECB věří, že se jí podaří inflaci dostat na svůj cíl ve střednědobém horizontu. Inflační tlaky již začínají posilovat, zejména díky svižnému růstu mezd v Německu. V souhrnu: ECB zatím nic neměnní a dalšímu měnověpolitickému plánu spolu s případnou odpovědí na oslabování růstu evropské ekonomiky se bude věnovat až v červnu.

V odpovědi na nedávné zprávy, týkající se výrazného útlumu v nákupu korporátních aktiv centrální bankou (o 50 % v dubnu), Draghi zdůraznil, že se jednalo jen o sezónní výkyv a nijak nesouvisí s plánovaným ukončením programu nákupu finančních aktiv v září. Guvernér dále doplnil, že rizika současného výhledu jsou vyrovnaná. Nicméně je dobré zdůraznit, že při dalším rozboru rizik zmiňoval jen ta negativní, především formou znepokojení nad hrozbou eskalace obchodních konfliktů a nástupem protekcionismu. Podle M. Draghiho nemá dosavadní protekcionistická rétorika velký přímý efekt na ekonomiku, ale začíná mít značný nepříznivý efekt na důvěru výrobců a exportérů. Nedávná vyšší volatilita kurzu eura ECB zatím nijak netrápí a kurz EUR/USD sice během tiskovky posílil nad 1,220, ale poté znovu oslabil pod 1,218.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v březnu překonaly odhady trhu růstem o 2,6 % meziročně. Růst objednávek v únoru byl revidován o 0,5 p.b. nahoru na 3,5 %. Přestože je březnové tempo růstu oproti únoru slabší, jedná se o tradičně volatilní statistiku a tak jistá korekce po únorovém výsledku nemůže být překvapením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…