Jakub Čížek: Vážím si každého seriózního názoru. Neutuchajícím zdrojem inspirace je pro mě i Youtube

03.03.2016 20:33

Rozhovor s pověřeným ředitelem Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jakubem Čížkem:

Jakub Čížek: Vážím si každého seriózního názoru. Neutuchajícím zdrojem inspirace je pro mě i Youtube
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Už 13. dubna zveřejní SOČR program sezony 2016/17, která má v životě rozhlasového orchestru zvláštní postavení, protože v ní oslaví 90. výročí založení. Pojďme uspokojit pochopitelnou zvídavost a zájem našich abonentů a odkrýt či nastínit alespoň stěžejní obrysy nadcházející sezony.

Pane řediteli, do funkce jste byl uveden k 1. 7. 2015, cítíte za příští sezonu už plnou manažerskou zodpovědnost?

Ano, cítím. 90. sezona je výsledkem práce týmu lidí kolem orchestru, která probíhala od loňského léta, poté co jsem jeho vedení převzal. Vedle pana šéfdirigenta bych rád zmínil i velký podíl nového dramaturga SOČRu Josefa Třeštíka. V cyklu Nové horizonty pak pracujeme s dalšími podněty od kolegů a stálých spolupracovníků.

Oslavy bývají vždy podnětem k zamyšlení, bilanci, změnám, prostorem pro nové nápady. Co jste měl na mysli, když jste sezonu 2016/17 se svým týmem sestavoval?

Chtěl jsem, aby 90. sezona byla dostatečně reprezentativní a zároveň pestrá, pokud jde o program i interprety. Vedle šéfdirigenta Ondreje Lenárda, čestného šéfdirigenta Vladimíra Válka a hlavního hostujícího dirigenta Tomáše Braunera jsme oslovili dvě výrazné dirigentské osobnosti: letošního jubilanta Zdeňka Mácala a současnou českou dirigentskou hvězdu Tomáše Netopila. V příští sezoně přivítáme i tři zahraniční dirigenty a řadu sólistů. V programu se mohou posluchači těšit na slavná díla světové hudební literatury, ale především na různé speciality. Uvedeme díla českých novodobých autorů: Miloslava Kabeláče, Svatopluka Havelky, Jana Nováka, Lukáše Hurníka, Miroslava Srnky, Pavla Zemka-Nováka. Nebudou chybět ani díla zahraničních autorů, která v Česku na koncertech příliš často neuslyšíte (např. Aarona Coplanda, Charlese Ivese, Johna Adamse, Leonarda Bernsteina a Carla Nielsena).

Jakou bude mít příští sezona strukturu?

Zachováváme obě koncertní řady z minulých dvou sezon. V Rudolfinu jsme pro naše abonenty připravili celkem dvanáct večerů. V řadě Nové horizonty čeká návštěvníky pět netradičních koncertů. Novinkou pro 90. sezonu je řada „S“, která zahrnuje čtyři komorní koncerty ve Studiu 1 Českého rozhlasu. Vedle přímých přenosů na stanici Vltava se chceme zaměřit i na videozáznamy z vybraných koncertů, které následně budou volně ke zhlédnutí na našich webových stránkách.

Co by podle vašich představ měl být vrchol celých oslav?

Mým přáním a také podmínkou při tvorbě programů bylo, aby každý jednotlivý koncert znamenal pro diváky a posluchače zážitek. Aby odcházeli ze sálu spokojeni, nadšeni a třeba i příjemně překvapeni. S největším napětím a očekáváním přistupuji v příští sezoně k zahajovacímu a závěrečnému koncertu v režii pana šéfdirigenta, ke koncertu s fenomenálním trombonistou Christianem Lindbergem a také ke koncertu s Tomášem Netopilem, který bude ryze český, přesto netradiční.

Prozradíte, odkud k vám přicházejí cenné inspirace? Co všechno se dá zúročit v práci hudebního manažera?

Zdrojů inspirace je mnoho. Sleduji koncertní sezony našich kolegů doma i v zahraničí, festivaly, pročítám kulturní portály na internetu nebo hudební časopisy. Neutuchajícím zdrojem je rozhlasové vysílání (stanice Vltava a BBC 3), ale také hudební streaming na Spotify nebo YouTube. Hodně důležitý je osobní kontakt s dirigenty, sólisty, rozhlasovými kolegy a nepochybně naším dramaturgem.

Po osmi měsících intenzivního přemýšlení o rozhlasovém orchestru, jeho kvalitách, přednostech, možná i slabinách – co považujete za nejcennější pilíře vaší práce? O co se rozhodně můžete opřít, na čem stavět?

V prvé řadě je to sám orchestr. SOČR je vynikající těleso, které dokáže bravurně zahrát nejen klasiku, ale i další hudební žánry. Dále je to Český rozhlas, kde máme pevné zázemí a podporu od top managementu i kolegů z vysílání. Za třetí je to můj nejužší tým spolupracovníků, kteří se své agendě věnují s vysokým nasazením. To jsou tři základní pilíře všech dobrých výsledků, které máme. Věřím, že se to právě v 90. sezoně naplno projeví a naši abonenti to opravdu pocítí.

A zásadní úkoly a výzvy, které jste si sám pro sebe definoval?

Připravit 90. sezonu, zviditelnit orchestr a postupně jej dostat mezi nejlepší evropské rozhlasové orchestry.

Mohou vám naši abonenti být jakkoli nápomocni?

Určitě. Vážím si každého seriózního názoru našich abonentů. Kdokoliv nám může napsat své připomínky. Je jasné, že se nezavděčíme všem, ale pocit, že můžeme splnit některá přímo vyslovená přání, je více než příjemný.

Ptala se: Jitka Novotná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…