Jakub Novák: Absurdní drama v režii VZP. Její klienti – občani druhé kategorie?

28.01.2015 15:40

Zaměstnanecké pojišťovny mají řešení. Diagnóza rakovina? Léčba ozařováním? Pokud zazní tento verdikt z úst lékaře, pak většina poučených pacientů rychle zkontroluje, u jaké zdravotní pojišťovny si platí pojištění a pak už rovnou na internet nebo k telefonu. Poučení totiž vědí, že existuje moderní a šetrný způsob ozařování – protonová terapie.

Jakub Novák: Absurdní drama v režii VZP. Její klienti – občani druhé kategorie?
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Poučení ale také vědí, že kolem protonové terapie byl poměrně velký rozruch, který spustila VZP, když odmítala původní smlouvu o smlouvě budoucí (mimochodem zajišťující velmi výhodné cenové podmínky za frakci ozáření) a celkově se k léčbě protony stavěla negativně. Léčbu vydávala za experiment, pak se zase žonglovalo s čísly – vhodná je prý pro pár desítek pacientů, pak zas byla nehorázně drahá a pojišťovnu by zruinovala. Z úst ředitele Kabátka zaznívalo, že k vyjednávání má správní radou jasně omezený mandát: buď naše podmínky, nebo nic, a správní rada zase tvrdila, že Kabátek je samostatný manažer, kterému nemůže nic přikazovat. Vyjednávání, které bylo spíš ultimativním předkládáním požadavků ze strany VZP, samozřejmě nikam nevedlo. Veřejnost se nechala ukolébat tvrzením VZP, že tím zlým je tady pražské PTC, a ona že zajistila (smluvně!) léčbu svých pacientů v podstatně starším a ne všem diagnózám vyhovujícím protonovém zařízení v Mnichově. O cenové výhodnosti léčby v Mnichově nemluvila tak úplně pravdu, jak ukázaly analýzy nezávislých auditorů, ale podle vzorce stokrát omílaná lež se stává pravdou, vzala veřejnost na vědomí, že se vlastně nic neděje, protože VZP se o své klienty postará.

Jinak situaci vidí poučení. A ti se diví čím dál víc. V současné době totiž k Vojenské zdravotní pojišťovně přibyla i Česká průmyslová a Oborová zdravotní pojišťovna, které podepsaly smlouvu s PTC v lednu. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, Revírní bratrská a ZP Škoda, svoje smlouvy s PTC dolaďují. Suma sumárum všechny zaměstnanecké zdravotní pojišťovny se svými skoro 5 miliony klienty podepsaly nebo v krátké době podepíší smlouvu na hrazení protonové terapie pro své onkologické pacienty.

Proto se poučený vrhá k internetu, chce se totiž ujistit, že je tím šťastným, jehož pojišťovna mu nejmodernější léčbu zajistí nebo je bohužel klientem největší pojišťovny řízené státem a jeho politickými nominanty a pak má ve většině případů smůlu.

Poučený pacient se ale také podiví, jak je to tedy se všemi tvrzeními VZP a jsou ty druhé pojišťovny tak hloupé nebo nezodpovědné, že by podepsaly nevýhodné smlouvy na nefungující léčbu? Ne, jediný kdo v celé kauze působí přinejmenším podivně je jedině VZP.

Zaměstnanecké pojišťovny do PTC posílaly své klienty v rámci individuálního schvalování. Ověřily si tak, jak vypadá reálná spolupráce, jak probíhá léčba, jaké jsou její výsledky a jak spokojeni jsou její klienti. Zaměstnanecké pojišťovny získaly data a mohly je vyhodnotit. A zaměstnanecké pojišťovny si spočítaly, že než platit ceny platné pro nesmluvní partnery v celé Evropské unii, bude výhodnější domluvit si vlastní výhodné podmínky nota bene, když nejmodernější protonové centrum na světě mají doslova za humny.

Po oznámení, že tyto pojišťovny mají smluvně zajištěnu protonovou léčbu, přispěchala se svým ujištěním i VZP. Smlouva prý je na dohled, stačí, když PTC přistoupí na podmínky VZP. A teď to nejlepší – co jsou „podmínky VZP“? Po dvou letech osočování PTC a po napadání smlouvy o smlouvě budoucí, chce VZP ceny, které jí právě tato opovrhovaná smlouva zajišťovala. Absurdní? Spíš bychom se měli ptát: O co tu tedy jde, pánové? Kdo drží ochrannou ruku nad ředitelem pojišťovny (jehož všechny skandálky a kauzičky, ve kterých figuruje, jsou samy o sobě dobrodružným počteníčkem), které politické strany nabrífovaly své zástupce ve správní radě pojišťovny k dlouhodobé impotenci stran vyjednávání s PTC a komu vyhovuje současný stav?

Realita je totiž taková, že na hrátky mocných doplácí zase jenom obyčejný občan, ten který neuváženě věřil, že velká zdravotní pojišťovna, dozorovaná státem, bude zárukou toho nejlepšího. Opak je bohužel pravdou. VZP pouze dokázala, že ze svých pojištěnců- onkologických pacientů, udělala občany druhé kategorie, o moderní léčbu musí totiž poníženě žádat, ztrácejí drahocenný čas vyřizováním nesmyslných administrativních požadavků a nakonec stejně ve většině případů otevřou obálku s razítkem zamítnuto.

Jak dlouho to bude současnému vedení VZP a správní radě ještě procházet?

A kdo je za tento stav fakticky zodpovědný?

Jakub Novák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka