Jan Bednář: Pražské fórum „Nechte žít můj lid!“ vzpomíná na Osvětim

26.01.2015 20:20

Mezinárodní fórum nazvané „Let My People Live!“ – česky „Nechte žít můj lid“ – uspořádal v Praze Evropský židovský kongres spolu s Evropským parlamentem a dalšími institucemi ve snaze upozornit na nové hrozby spojené s projevy antisemitismu a extremismu v Evropě i jinde ve světě.

Jan Bednář: Pražské fórum „Nechte žít můj lid!“ vzpomíná na Osvětim
Foto: auschwitz.org
Popisek: Koncentrační tábor Osvětim

Dvoudenní zasedání a diskuse účastníků z mnoha zemí (je mezi nimi více než 30 předsedů a místopředsedů parlamentů), kteří se sjeli do Prahy, aby si připomněli hrůzy holocaustu, a zároveň také uctili památku obětí nacismu v den 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, zahájil nynější prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor.

Ten ve svém projevu hovořil o tom, že nacismus se v Evropě znovu hlásí o slovo a že se mu nedaří jen na ulicích, ale i parlamentech některých zemí. Kantor se proto obává, že by se příznivci určité extremistické ideologie mohli brzy dostat i do vlády v některé z evropských zemí.

Už nyní je podle něj židovská komunita blízko novému exodu z Evropy. Není třeba připomínat ani nedávné teroristické útoky v Paříži, kde jeden z útočníků zavraždil zcela náhodné návštěvníky obchodu s „košer“ potravinami – to byl útok vedený mimo jiné motivem boje proti Židům.

Hned první den mezinárodního fóra, pořádaného na Pražském hradě, vystoupili i představitelé České republiky – předseda senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Všichni tři ve svých projevech zdůraznili, že Česká republika podporuje všechna opatření namířená k boji proti mezinárodnímu terorismu a extremismu, a uvítali, že právě na tomto fóru se bude hovořit o tom, jak čelit narůstající xenofobii a antisemitismu v Evropě.

Milan Štěch ve svém vystoupení například navrhl větší prohloubení mezinárodní spolupráce zpravodajských služeb v oblasti rasových zločinů a uvedl, že podle výzkumů se dvě třetiny Židů setkávají s projevy antisemitismu.

Předseda sněmovny Jan Hamáček varoval před islámským extremismem a premiér Bohuslav Sobotka vyzýval k jednotě a odvaze vytvářet společnost, která bude soudržná a otevřená a která bude bez ghett a bez diskriminace.

Při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětimi se proto v Praze nebude jenom vzpomínat. Součástí tohoto setkání budou zřejmě i docela konkrétní návrhy a dohody, které by měly přispět k tomu, aby se něco tak strašného, jako byl holocaust, už nikdy neopakovalo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…