Jan Bednář: Rekordní americký bankrot

21.07.2013 10:31

Vleklá ekonomická krize a stagnace národního hospodářství, které už léta sužují Spojené státy, si vyžádaly svou daň: město Detroit, kdysi chlouba amerického automobilového průmyslu, vyhlásilo bankrot a požádalo o ochranu před věřiteli.

Jan Bednář: Rekordní americký bankrot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Je to zatím největší americké město, které se stalo nesolventním a jeho městské dluhy jsou zároveň největší v americké historii. Přesahují všechny rekordy zadlužení místních samospráv, i když celková výše dluhů Detroitu ještě není přesně vyčíslena. Odhaduje se, že v konečném součtu město dluží svým věřitelům patnáct, možná osmnáct nebo i dvacet miliard dolarů.  

Pro zasvěcené odborníky prý není bankrot Detroitu velkým překvapením, čekali to údajně už delší dobu, přesto tato zpráva působí na veřejnost jako šok a má zdrcující symbolický význam.  

Je třeba si uvědomit, jak skvělou reputaci měl Detroit dlouho v minulosti, v uplynulých více než sto letech. Právě zde zakládal Henry Ford na počátku 20. století výrobu svých automobilů na běžícím pásu. Tehdy to byla technická novinka, kterou s nadšením napodoboval strojírenský a automobilový průmysl všude na světě. Fordův podnikatelský úspěch zachycuje dobová fotografie, jak stojí se svým synem u automobilu, který vyjíždí z továrny s pořadovým číslem 20 milionů. Tolik vyrobených a prodaných automobilů – to už je pěkné jmění!  

Dnes staré tovární haly v Detroitu zejí prázdnotou. Tamní automobilky General Motors a Chrysler musely před časem požádat Washington o státní pomoc, aby se zachránily před bankrotem a jejich výroba se přesunula jinam. Kdysi čtvrté největší město v USA mělo v polovině minulého století dva miliony obyvatel, ale teď už řadu let neuvěřitelně chátrá. Desítky tisíc rodinných domků v Detroitu zůstávají neobydlené, počet obyvatel města se stále snižuje a tím pádem vázne i výběr daní a narůstají městské dluhy.  

Detroit má dnes pověst chudého a nebezpečného města. Více než třetina lidí tam žije pod úředně uznávanou úrovní chudoby, většinou jako důchodci, a je zde i vážný rasový problém, přes 80 procent občanů města tvoří černoši.  

Je zde rekordní kriminalita a policie vyšetří jen zlomek trestných činů. Veškeré služby váznou, včetně zdravotní péče a veřejného osvětlení, které funguje na pouhých 40 procent.  

Představitelé města však věří, že vyhlášený bankrot neznamená konec, nýbrž právě začátek nápravy. Jak říká starosta Detroitu, bankrot je lepší než nedělat nic a zavírat před problémy oči. Cesta k nápravě bude ale dlouhá a těžko se město zotaví bez federální pomoci, i když Obamova vláda se k něčemu takovému zatím nemá.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause