Jan Bednář: Sexuální násilník je už tři roky chráněn ekvádorským velvyslanectvím

17.03.2015 13:44

Švédsko chce řešit případ zakladatele WikiLeaks. Už skoro tři roky se ukrývá zakladatel internetového severu WikiLeaks Julian Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Jan Bednář: Sexuální násilník je už tři roky chráněn ekvádorským velvyslanectvím
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Uchýlil se tam v okamžiku značného osobního stresu, 19. června roku 2012, aby se vyhnul bezprostředně hrozícímu policejnímu zatčení a následnému vyhoštění z Británie do Švédska, kde je proti němu vedeno trestní stíhání.

Zatímco Británie a Švédsko mají mezi sebou uzavřenou dohodu o vzájemném vydávání trestně stíhaných osob k soudnímu řízení, tak jako to ostatně dělají navzájem všechny evropské a civilizované státy, mezi Ekvádorem a Británií žádná takové dohoda neexistuje. A toho Assange využívá.

Má prý dokonce v Ekvádoru a dalších latinsko-amerických zemích neformálně přislíbený politický azyl, ale ten by mohl právoplatně získat až teprve ve chvíli, kdy by se dostal na jejich území.

A to zatím nejde, neboť hrozí, že ho zatkne britská policie, která budovu ekvádorského velvyslanectví už tři roky velmi bedlivě střeží.

Assange tak prozatím zůstává na diplomatické půdě, respektive na půdě, která patří podle diplomatických zvyklostí Ekvádoru, jenže se nachází uprostřed Londýna.

Kdyby z budovy velvyslanectví vyšel na ulici, byl by okamžitě zatčen. A proto se pochopitelně ani nemůže dostat na letiště.

Východisko ze slepé uličky neexistuje. Švédská prokuratura ale minulý týden změnila taktiku. Oznámila, že je ochotna podniknout vstřícný krok a vyslechnout Assange místo ve Švédsku v Británii.

Vede ji k tomu prozaický důvod – podle švédského práva budou totiž některé trestné činy, z nichž je Assange podezřelý, zanedlouho promlčeny.

Assange je ve Švédsku obviněný ze sexuálního napadení dvou žen a v jednom případě mělo jít o znásilnění. Obvinění samozřejmě popírá a tvrdí, že jde ve skutečnosti jen o odplatu za zveřejnění tajných dokumentů americké zpravodajské služby na serveru WikiLeaks.

Jeho právní zástupce však nový vstřícný krok švédské prokuratury uvítal. Možná se nyní dočkáme i jeho výslechu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně – ale možná se ho nedočkáme, a pak některá obvinění vznesená proti němu budou muset být zapomenuta.

Jeho příznivci mezitím ohlásili, že chtějí připomenout tisíc dní, kdy Assange pobývá v malé místnosti velvyslanectví, kde má jakousi vlastní garsoniéru, zvláštní vigilií a protestní demonstrací.

A z policejního komisařství přišla zpráva, že hlídání velvyslanectví už za tři roky stálo deseti tisíc liber. Zdá se, že všichni by se toho všeho už co nejdříve rádi zbavili… 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …