Jan Bureš: Česká národní banka nemá důvod otálet s ukončením intervencí

30.03.2017 9:40

Českou národní banku dnes čeká ostře sledované březnové zasedání. Je to poslední zasedání, na kterém bude platit “tvrdý” závazek ČNB setrvat v intervenčním režimu.

Jan Bureš: Česká národní banka nemá důvod otálet s ukončením intervencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Od začátku dubna pak bude moct centrální banka teoreticky kdykoliv intervenční režim vypnout, a to aniž by čekala na další řádné zasedání. K dlouhému vyčkávání a váhání přitom podle nás nebude mít moc důvodů. Inflace se opět pohybuje nad poslední prognózou ČNB, z reálné ekonomiky chodí velice slušná čísla a díky sílícím mzdám by centrální banka měla dál vidět inflaci nad cílem i na horizontu prognózy.

Navíc i počasí v eurozóně a na globálních trzích se zdá být v tuto chvíli pro opuštění intervencí příznivé. A v neposlední řadě centrální banka dosáhla i svého taktického záměru - přesvědčila trh, že intervence se skutečně blíží ke svému konci, a proto pozorujeme výrazné sázky na zisky koruny.Jen od začátku září narostly devizové rezervy o zhruba 14 miliard eur, od začátku intervencí o více než 80 miliard eur a 50-60 miliard euro jde podle našich odhadů na vrub “sázek” na zisky koruny. Podle těchto měřítek se zdá být česká koruna jednoduše “překoupená”, což může načas otupit apreciační ambice koruny.

Přesto vše je možné, že dnes centrální banka zatím nezmění měkké “vodítko” indikující konec intervencí okolo poloviny roku 2017. To ale již není závazné a ČNB by lehkým urychlením exitu rozhodně neriskovala ztrátu kredibility. Věříme, že nehledě na dnešní oficiální komunikaci může ČNB vypnout intervence již v průběhu dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.