Jan Bureš: Česká nezaměstnanost je nejnižší v EU. Pro dynamiku hospodářství jsou důležité změny

29.04.2016 15:48

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii spadla na nejnižší úroveň za posledních sedm let (8,8 %) a Česko je ve srovnání mezi 28 zeměmi EU nejlepší. Míra nezaměstnanosti spadla v březnu na 4,1 %. To jenom potvrzuje naše sázky na rychlejší růst mezd v tomto roce. Nedostatek pracovníků v Česku již není zdaleka omezen na tradičně nedostatkové specialisty (svářeči, konstruktéři, IT specialisté), ale v řadě českých regionů se jedná o plošný nedostatek lidí ochotných pracovat. V průběhu roku 2016 by proto dál měly sílit domácí mzdově -inflační tlaky.

Jan Bureš: Česká nezaměstnanost je nejnižší v EU. Pro dynamiku hospodářství jsou důležité změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V rámci Evropské unie sice stále mezi členskými zeměmi zůstávají výrazné rozdíly - na jedné straně je Česko a Německo s nezaměstnaností okolo 4 % a na druhé straně Řecko nebo Španělsko s nezaměstnaností přes 20 %. Pro dopad na dynamiku hospodářství jsou ale důležité změny, a ty jsou pozitivní v naprosté většině členských zemí EU.

Ve 25 členských zemích došlo k meziročnímu poklesu míry nezaměstnanosti a k největšímu vylepšení dochází častokrát v zemích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti - ve Španělsku poklesla míra nezaměstnanosti z 23 % na 20,4 %. I díky tomu se v těchto ekonomikách odráží k rychlejšímu růstu spotřeba domácností a to je vidět i v relativně dobrých číslech za HDP.

ECB tak v zásadě nemusí moc trápit dnešní zprávy o nižší inflaci, která spadla v dubnu hlouběji do záporu. Když si odmyslíme ceny ropy (pohonných hmot), zůstává jádrová inflace podle našich odhadů stabilní a se zlepšující se situací na trhu práce může časem možná i mírně zrychlovat. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…