Jan Bureš: Co dnes čekat od ECB, kdy Draghi sníží sazby hlouběji do záporu?

25.07.2019 13:48

Evropská centrální banka dnes pravděpodobně udělá vše pro to, aby vyslala jasný holubičí signál a na trzích nedošlo k utažení finančních podmínek (růstu výnosů, posílení eura a pádu akcií). POslední čísla totiž potvrzují další viditelné ochlazování Německa i celého euro-klubu. Co tedy dnes můžeme od ECB čekat?

Jan Bureš: Co dnes čekat od ECB, kdy Draghi sníží sazby hlouběji do záporu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za prvé, zásadní změny v měnové politice si pravděpodobně ECB ponechá až na září. President Draghi se ovšem v návaznosti na výsledky interního výzkumu a analýz bude snažit ukázat, že jeho zbrojní arzenál je pořád dostatečně velký a není se tedy “čeho bát”.

Za druhé, důraz dnes bude kladen právě na rétoriku a na zdůraznění ochoty a připravenosti použít skutečně všechny dostupné nástroje - od dalšího snižování úrokových sazeb, přes novou vlnu kvantitativního uvolňování po změnu v dlouhodobých závazcích (forward guidance) až po sadu opatření ulehčující adaptaci bank na dlouhodobý život se zápornými sazbami. Komunikace jasně ukazující na plány přijmout sadu opatření v září bude klíčová pro to, aby trhy nebyly ve finále zklamané.

Přes 60% trhu totiž počítá s poklesem sazeb již na dnešním zasedání.

Za třetí, aby ECB podtrhla vážnost svých záměrů, může již dnes představit některá opatření ulehčující dlouhodobý život bank v prostředí záporných sazeb. Nejnovější výzkum z dílny ECB totiž potvrzuje negativní dopad záporných sazeb na ceny bankovních akcií ( https://bit.ly/2YPDvkB ).

Jaká může být reakce trhů? I když odložení skutečných kroků (jako poklesu sazeb) na září může část trhu zklamat, vyváží to podle našeho názoru právě zmiňovaná komunikace. Ta by měla trhy přesvědčit, že v září bude přijat komplexnější balík opatření - změna sazeb a forward guidance, který pokud nezabere, bude doplněn o novou vlnu QE. V takovém případě mohou eurové (2-leté) sazby dál klesat a euro zůstat pod tlakem. Pro středoevropské měny to může být lehce pozitivní signál, i když další posilování dolaru časem může všechny rozvíjející se trhy ohrožovat…

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.