Jan Bureš: Dostanou Řekové pomoc ve dvou balících?

17.02.2012 13:40

Příběh posledních dní se opakuje stále dokola. Výborná americká čísla naráží na strach z Řecka. Jednou tak vítězí býci a jednou medvědi, ale celkově zatím přetahovaná vyznívá nerozhodně.

Jan Bureš: Dostanou Řekové pomoc ve dvou balících?
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Včera se dařilo víc optimistům - podnikatelská nálada na americkém východě rostla třetí měsíc v řadě a řecký strach ustoupil naopak do pozadí poté, co Athény našly v rozpočtu dodatečné úspory. Klíčová pondělní dohoda na druhém záchranném balíku ale zatím naráží na celou řadu bariér a dnes se štěstí zase lehce může přiklonit na stranu medvědů.

Podle Financial Times s novými odhady řeckého růstu vychází Řekům i po odpuštění velké části soukromého dluhu v roce 2020 dluh v nejlepším případě nad 128 % HDP. Takový plán je prakticky od začátku předurčen k nezdaru a není divu, že se do něj evropským politikům vůbec nechce. I proto se pravděpodobně začíná prosazovat nápad s rozdělením řecké pomoci na dva účty - na prvním (prioritním) mají být peníze na splácení řeckého dluhu, na druhém (podřízeném) prostředky na krytí nových schodků.Takový plán nemusí být nutně špatný. Pokud Řecko nebude schopné plnit dohodnutou cestovní mapu, peníze na hlubší primární schodky jednoduše nedostane. Současně by byl zajištěn projekt odpisu části řeckého soukromého dluhu (PSI), dokapitalizace bank a i splácení nově vydaného dluhu garantovaného fondem EFSF. Především realizace PSI a související kapitálová pomoc řeckým bankám jsou základními kroky, které mohou pomoci zabránit finanční nákaze z úplného (neřízeného) bankrotu Řecka.

Pokud ministři financí naservírují trhům v pondělí takovou dohodu, čeká nás pokračující úleva. Probíhající názorový střet v německé koalici ale ukazuje, že jednání nemusí být vůbec jednoduchá. Ministr financí Schauble začíná vystupovat ostře proti jakékoliv další pomoci Řecku a může kancléřce Merkelové ohrozit potřebnou parlamentní většinu pro druhý řecký balík.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…