Jan Bureš: ECB zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervencí ČNB

09.09.2016 9:39

Evropská centrální banka naplnila naše očekávání a rozhodla se v září s měnovou politikou nehýbat. Zásadní zprávou pro český trh je, že ECB dál počítá s ukončením QE (přímého tisku peněz) v březnu 2017. Mario Draghi dokonce vyloučil, že by se o natažení QE centrální bankéři tentokrát vůbec bavili. To otevírá dveře také k ukončení intervencí v Česku v polovině příštího roku.

Jan Bureš: ECB zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervencí ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I když pro ČNB jsou z hlediska opuštění intervenčního režimu zásadní domácí inflační tlaky, politika ECB je také faktorem, který může spolu-rozhodnout o načasování exitu z intervenčního režimu. Domácím fundamentům v tuto chvíli věříme - poslední prognóza ČNB je možná až moc optimistická, inflační tlaky ale podle nás skutečně spolu se mzdami mohou sílit a samy o sobě být argumentem pro konec intervencí v polovině roku 2017. Větší nejistota je spojená s externími riziky ohrožujícími český inflační výhled (například vývoj cen ropy, výrobních cen v eurozóně) a především s politikou ECB. Těžko si totiž představit ukončení intervencí (utažení měnové politiky) ve chvíli, kdy by ECB mířila zcela opačným směrem.Právě proto je včerejší rozhodnutí ECB důležité - zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervencí v polovině příštího roku. Může také zvýšit sázky na zisky české koruny a vést tak k posílení forwardových kurzů hlouběji pod intervenční úroveň 27,00 EUR/CZK.

Co čekat dál? Věříme, že ECB v prosinci 2016 oznámí postupné utlumování programu QE (snižování nákupů) od března 2017 do konce příštího roku. To by mohlo ČNB vyhovovat, a pokud nás nezklamou domácí fundamenty, mohli bychom vidět konec intervencí v polovině roku 2017 (druhý až třetí kvartál 2017 - pravděpodobnost 60 %). Pravděpodobnost, že by došlo k ukončení intervencí před koncem roku 2016 je prakticky nulová a nízká je podle nás i šance na exit v prvním kvartále 2017. Odhadovat rovnovážný kurz v době exitu je alchymie, která nám vychází okolo 25 korun za euro (s extrémně vysokou mírou nejistoty). Čekáme nicméně, že ČNB nedovolí koruně v měsících po exitu posílit o moc dál než do úrovní 25,70-26,00 EUR/CZK.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …