Jan Bureš: Fed může pomoci americkému dolaru

18.06.2014 14:09

Americký Fed dnes bude mít na stole novou prognózu, na základě které vynese ortel ohledně nastavení měnové politiky. V anglosaském světě obecně se přitom začíná kormidlo pomalu otáčet směrem k utaženějším měnovým kohoutům.

Jan Bureš: Fed může pomoci americkému dolaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Minulý týden zvedly sazby na Novém Zélandu a v Británii se začíná v centrální bance šermovat jestřábími výroky. Včera také americká inflace na rozdíl od té evropské překvapila vyšším růstem (0,4 % meziměsíčně, 2,1 % meziročně). Současně take rychleji klesá počet nezaměstnaných. Proto řada hráčů na trhu čeká kromě obligátního snížení tempa tisku dolarů o 10 miliard za měsíc, také sázky na rychlejší růst sazeb. K dispozici bude tradiční graf (dot plot) ukazující, kdy jednotliví členové Fedu čekají růst sazeb. Pokud přibude sázek na rychlejší růst sazeb, může to pomoci americkému dolaru a naopak dostat do defenzivy většinu rozvíjejících se trhů. Dozvuky by nakonec mohla pocítit i střední Evropa.

Výsledek zasedání ale nakonec může být o něco komplikovanější a méně jednoznačný. Jednak proto, že dojde k obměně některých členů - především Fischer a Mesterová mohou nakonec táhnout za jeden provaz s holubičím kurzem Janet Yellenové. Současně bude Fed muset kvůli slabému začátku roku (tuhé zimě) snížit odhad růstu na tento rok. To bude psychologicky hrát do karet holubicím, i když souběžně s tím dochází k rychlejšímu zlepšování situace na trhu práce. V neposlední řadě uvnitř Fedu běží debata o tom, jak moc jsou celkové počty nezaměstnaných zkresleným údajem. Řada nezaměstnaných nenašla práci, a nejsou vedeni v evidence nezaměstnaných pouze proto, že z různých důvodů rezignovali na její hledání (například kvůli věku). Jiní zase nenašli klasické pracovní místo, ale pouze zkrácený pracovní úvazek - těch je zhruba o 3,5 miliónu více než před rokem 2007. To jsou vše argumenty, které vesměs snižují šance na výraznější nástup jestřábů na scénu.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…