Jan Bureš: HDP zatím ukazuje na únorový růst sazeb

14.11.2017 12:42

České HDP ve třetím kvartále dál zrychlilo na 5% a i když trh překvapilo pozitivně, víceméně se trefilo do posledního odhadu ČNB.

Jan Bureš: HDP zatím ukazuje na únorový růst sazeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I když silná čísla mohou k rychlejšímu růstu sazeb vybízet, zatím držíme dál naše sázky na další růst sazeb v únoru příštího roku.  Mezi centrálními bankéři agresivnější utahování měnové politiky nebude mít jednoznačnou podporu. Proč?

Zásadní argument zní, pokud se ekonomika doslova “nevaří ve vlastní šťávě” (musela by výrazněji překonávat prognózu), je lepší ji ochlazovat postupně podle scénáře narýsovaného prognźou. Tak, aby ji centrální bankéři nemuseli za chvíli zase zbytečně oživovat. To dnes platí o to více, protože ECB míří stále svými zbraněmi zcela opačným směrem a snaží se ekonomiku stimulovat. Centrální bankéři mají strach, že by urychlením růstu sazeb mohli dát trhu “nepatřičný” signál čekat i do budoucna víc. Ten by mohl přiživit úprk horkých peněz ze záporně úročených eur do korun a korunu nebezpečně rychle poslat vpřed. Vzhledem k tomu, že ČNB nechce již primárně svojí politikou ovlivňovat kurz koruny, neměla by ve zbrojním arzenálu dost zbraní, jak nastartovanou korunu zbrzdit. To je hlavní důvod k opatrnosti.

I když si odmyslíme dnešní rozdíl mezi ČNB a ECB, historicky vzato centrální banky včetně té české postupují při utahování měnové politiky o poznání opatrněji, než při její podpoře - snižování sazeb. Zatímco pokles sazeb o 50 bps i více bodů nebo během dvou zasedání po sobě je poměrně běžný, podobně agresivní růst je spíše výjimkou. Za posledních 17 let k němu v Česku došlo v zásadně jednou, a to před finanční krizí spojenou s pádem Lehman Brothers, kdy se česká i evropská ekonomika přehřívaly společně a ČNB se odhodlala zvýšit sazbu dva měsíce po sobě v řadě. Dnes je situace jiná a vydávat se rychle opačným směrem než ECB s sebou nese “nevyzkoušená” rizika.

Na trzích se ovšem děje i řada těžko představitelných a nevyzkoušených věcí…, jednou se stanou jednoduše poprvé. Stejně tak jako poprvé příští rok budou na mistrovství světa chybět fotbalisté Squadry Azzurry.

Jan Bureš, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…