Jan Bureš: Jak slabá nálada v Německu ovlivní rozhodování ČNB?

25.04.2019 11:07

Německá čísla opět motají trhům hlavu. Nejnovější index podnikatelské nálady Ifo překvapivě poklesl na 99,2 bodu zpátky do blízkosti čtyřletých minim z února tohoto roku. A na vině je znovu zejména průmysl, kde se nálada dál propadá.

Jan Bureš: Jak slabá nálada v Německu ovlivní rozhodování ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Služby a stavebnictví se sice dál opatrně vylepšují, ale špatná nálada jako by lehce začala kazit náladu i mezi obchodníky. To není dobrá zpráva ani pro českou ekonomiku a uvidíme, zda nebude mít ještě dopad i na květnové rozhodnutí ČNB. Není žádným tajemstvím, že čeští centrální bankéři byli horšími zprávami z Německa na začátku roku znepokojeni.

Jenže čísla z Německa za poslední měsíc nebyla rozhodně černobílá. Zatímco nálada v průmyslu se dál zhoršuje (a to nejen v Německu, ale i ve Francii), tvrdá průmyslová čísla za únor ukázala na poměrně jednoznačný obrat k lepšímu. Uvidíme, zda ještě nebudou revidována, ale v jejich světle vypadají nové výhledy německého ministerstva financí (počítající s půlprocentním růstem) možná až příliš pesimisticky. Dále se zhoršující nálady ale nelze brát i tak úplně na lehkou váhu. Nehledě na lepší čísla z Číny i překvapivě rychlé útraty amerických spotřebitelů, v německém průmyslu jako by alespoň pocitově dál převládal pesimismus a ostražitost. Může to být dané mimo jiné i tím, že nejistota spojená s brexitem jako by nebrala konce.

ČNB se tak na květnovém zasedání bude muset rozhodnout, jakým číslům z Německa dát přednost. Pokud vyhodnotí situaci v Německu jako stabilizovanou a bude se dívat čistě na domácí inflační tlaky, můžeme se v květnu dočkat dalšího růstu sazeb. Hodně bude ale záležet na celkovém vyznění nové prognózy a vnímání externích rizik jednotlivými členy bankovní rady. Ať už bude verdikt ČNB v květnu jakýkoliv, stále platí jedno - ČNB letos nemá se sazbami kam spěchat, a sazby proto půjdou podle nás vzhůru pouze jednou (buď v květnu anebo až v pozdějším průběhu roku).

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …