Jan Bureš: Kdo může za výprodej akcií aneb Trump versus Fed

12.10.2018 9:45

Americký akciový výprodej pokračuje. Index S&P 500 ztratil další více než 2 %. Celkově tak padá již šestým dnem v řadě a v souhrnu odmazal skoro 7 % - to je zatím nejhorší propad akcií za dobu prezidentování Donalda Trumpa. Americký prezident se i proto nechal slyšet, že na vině je americký Fed, který zvyšuje příliš zbrkle úrokové sazby. To je ale nepochopení situace.

Jan Bureš: Kdo může za výprodej akcií aneb Trump versus Fed
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za prvé, americký Fed šije úrokové sazby na míru americké ekonomice - ne přímo akciovému trhu, který může přestřelovat v pohybech na obě dvě strany. Americká ekonomika se v tuto chvíli zjevně dostává do varu (velice nízká nezaměstnanost tlačí vzhůru mzdy) a potřebuje “normálnější” měnové podmínky (vyšší sazby a možná i tenčí bilanci Fedu).

K přehřívání ekonomiky nemalou měrou přispívá i Trumpova administrativa, která v dobře rozjeté lokomotivě ještě dál přihazuje do kotle - nešťastně ekonomiku dodatečně podporuje daňovými stimuly poblíž vrcholu hospodářského cyklu. To je pro Fed argument navíc, proč hospodářství věřit, a nebát se dalšího růstu sazeb.

Jedna věc je ovšem nová. Utahování měnových šroubů přichází po období super-dlouhé měnové expanze. Ta stlačila volatilitu na řadě trhů extrémně nízko a nikdo neví, jak prudce vrátí v určitou chvíli pohyb opačným směrem (růst úrokových sazeb k 3 % a rozprodej aktiv Fedu) volatilitu na trhy. Výraznější rozkolísanost trhů může být časem pro samotný Fed argumentem tempo utahování měnových opasků trochu zvolnit.

Jinak ale americká ekonomika ani větší část vyspělého světa v tuto chvíli nemá zaděláno na novou velkou recesi nebo finanční krizi ve stylu Lehman Brothes. Rostoucí problémy ale mohou mít ve světle dražšího dolaru rozvíjející se trhy. Největší pozornost by se měla ve finále věnovat Číně - ta je dostatečně velká na to, aby v budoucnu mohla nastartovat skutečně globální problém a vystavila “stopku” i americkému Fedu. Donald Trump nic takového doufejme, nesvede.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …