Jan Bureš: Konec QE versus záporné sazby… Kope si ECB japonskou past?

15.06.2018 7:36

ECB oznámila revoluční krok. Pokud všechno půjde tak, jak předpokládá, projekt QE (dolévání likvidity na trh) skončí na konci roku 2018. Od konce srpna do prosince bude postupně omezován z dnešních 30 na 15 miliard eur za měsíc a pak jednoduše skončí.

Jan Bureš: Konec QE versus záporné sazby… Kope si ECB japonskou past?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Jako by se však ECB tohoto významného kroku zalekla a veškeré další momenty dnešního rozhodnutí nesou výraznou holubičí stopu. Nejen všeobecně očekávané rozhodnutí dál reinvestovat jistiny splatných dluhopisů v bilanci. Především jde o závazek držet všechny současné sazby beze změny (včetně klíčové záporné depozitní sazby) alespoň do léta 2019.

Takto silný nový závazek je bezesporu největším překvapením dnešního rozhodnutí. My sami jsme počítali s koncem politiky záporných sazeb spíše dříve. Eurové krátké i delší sazby na to logicky reagovaly poklesem. A jinou možnost než pád nemělo bezprostředně ani euro. Je třeba si uvědomit, že americký Fed na druhém břehu Atlantiku v tuto chvíli již poměrně agresivně utahuje měnové kohouty a bude v tom dál pokračovat. V roce 2019 se pak můžeme dostat do dříve těžko myslitelné situace. Fed bude na vrcholu cyklu se sazbami poblíž 3 %, zatímco ECB se stále bude připravovat na návrat úrokových sazeb nad nulu. Na tiskové konferenci Mario Draghi sám přiznal, že dnešní rozhodnutí je jistým kompromisem mezi jestřáby a holubicemi v bankovní radě. Jestřábi tedy v tuto chvíli jednoduše nedokázali prosadit více.

Éra silnějšího eura se tak svým způsobem opět odkládá. Jeho zisky v roce 2019 ale ve finále mohou být o to výraznější. Dalším výrazným nárůstem rozpětí mezi eurovými a dolarovými sazbami si ECB tak trochu kope “japonskou past”. V horších časech bude mít Fed daleko více prostoru uvolnit měnové kohouty a oslabit dolar… a euro pak může začít prudce posilovat ve chvíli, kdy se to ECB a celé eurozóně bude hodit nejméně.

Dnešní (více holubičí) rozhodnutí ECB je možná také lehce příznivou zprávou pro rozvíjející se trhy včetně střední Evropy a nakonec i české koruny. Nebude mít ale asi dlouhého trvání. Rozvíjející se trhy jsou více citlivé na růst dolarových sazeb a konec QE v eurozóně pro ně sám o sobě také není příznivou zprávou.

Z pohledu ČNB dnešní rozhodnutí ECB otevírá i neotevírá prostor pro další růst sazeb. Očekáváme nadále růst českých sazeb již na červnovém zasedání centrální banky. Výraznější zrychlení růstu sazeb oproti prognóze ale vzhledem k plánované stabilitě záporných sazeb ECB očekávat nelze…

Jan Bureš
ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…