Jan Bureš: Konec intervencí centrální banky proti koruně může přijít již v druhém kvartále

11.01.2017 11:19

Po včerejší vyšší inflaci jsme se rozhodli posunout náš odhad ukončení devizových intervencí ČNB proti koruně. V tuto chvíli dáváme o něco vyšší pravděpodobnost ukončení intervencí již v druhém kvartále tohoto roku (před původně preferovaným kvartálem třetím).

Jan Bureš: Konec intervencí centrální banky proti koruně může přijít již v druhém kvartále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Hlavním argumentem je právě o něco vyšší inflace, která dosáhla cíle o půl roku dříve, než ČNB očekávala, v nejbližších měsících se udrží nad 2 % a také na horizontu prognózy (12-18M) by měla zůstat nad cílem ČNB. Důležité také je, že nešla nahoru pouze dynamika cen potravin a pohonných hmot, ale na nejvyšší úrovně od roku 2008 vystoupala i jádrová inflace (korigovaná inflace bez pohonných hmot). Současně také přestal deflačně na českou ekonomiku působit vývoj v zahraničí - nejen, že se stabilizovaly ceny ropy a energií, ale výrobní ceny v eurozóně po skoro čtyřech letech začaly opět růst. V neposlední řadě byla důležitým argumentem pro naše rozhodnutí rétorika bankovní rady, která i v případě větších holubic ukazovala na vysokou odhodlanost v tomto roce intervence ukončit, a to nehledě na politiku ECB.

Výrazné zrychlení přílivu peněz do korun na začátku roku - odhadujeme, že ČNB musela intervenovat tempem až 1 miliard euro denně - také vrátilo zpět do hry otázku zavedení záporných sazeb. Tento scénář nevylučujeme, ale nadále ho považujeme za málo pravděpodobný. Za prvé proto, že napříč bankovní radou panuje vůči záporným sazbám poměrně výrazný odpor (kvůli nežádoucím vedlejším efektům). Za druhé proto, že investoři sázející na zisky koruny jsou již dnes ochotni držet koruny v derivátových kontraktech implikujících daleko zápornější sazby, než by ČNB kdy dokázala zavést. A za třetí, zavedením záporných sazeb ve chvíli, kdy ČNB přemýšlí primárně nad utažením měnové politiky, by šla tak trochu sama proti sobě. Nicméně kdyby ČNB záporné sazby nakonec přece jen zavedla (jako taktický nástroj při exitu z intervencí), tak věříme, že by byly uplatňovány “pouze” na nová depozita u centrální banky (duální systém) a nešly by pod depozitní sazbu ECB (-0,40 %).

Autor je finanční analytik.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …