Jan Bureš: Krátkodobé výnosy českých státních dluhopisů nejníže na světě

12.01.2017 9:53

Na světě včera nebylo dražších dluhopisů než českých (tedy trochu přesněji v případě krátkých splatností). Výnos českého dvouletého dluhopisu propadl až pod -1,06 % a dostal se dokonce pod úroveň super-nízko úročených švýcarských dluhopisů.

Jan Bureš: Krátkodobé výnosy českých státních dluhopisů nejníže na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Silný apetit po českých dluhopisech potvrdila i včerejší aukce jednoletého státního dluhopisu, kde si ministerstvo financí půjčilo za rekordně nízký úrok (-1,72 %). Není tedy divu, že ministerstvo financí (i přes přebytkové rozpočty) zatím nijak nespěchalo se splácením veřejného dluhu. Peníze půjčené za “výrazně” záporný výnos je schopné uložit za kladnou nulu u ČNB a na rozdílu vydělat.

Proč jsou české výnosy tak nízko? Primárně kvůli sázkám na zisky koruny po vypnutí intervencí. Ty na začátku roku výrazně zesílily - odhadujeme, že v průběhu prvního týdne činily intervence v průměru okolo 1 miliardy eur denně a na začátku druhého lednového týdne soudě podle přírůstků likvidity tlak ještě zesílil (za pondělí odhadem až 2 miliardy eur). ČNB tak z trhu musela od začátku roku pravděpodobně odsát eura, která se objemem již blíží ročnímu přebytku českého zahraničního obchodu. Velká část nových peněz končí přímo nebo nepřímo v českých vládních dluhopisech. I proto jejich podíl na celkovém českém dluhu dál narůstá - na konci roku 2016 vzrostl nad 30 % (z cca 20 % na konci roku 2015).

Situace se může změnit až ve chvíli, kdy Česká národní banka dovolí koruně posílit do té míry, že investoři přestanou sázet na další zisky koruny - poptávka po dluhopisech by pak měla zeslábnout. Druhou možností je, že to investoři se sázkami na zisky koruny jednoduše přeženou. Sami pak budou chtít v určitou chvíli (před nebo po vypnutí intervencí) své dlouhé pozice v CZK přivřít - i pak může poptávka po českých dluhopisech načas ochladnout. Pokud budou otevřené korunové pozice narůstat dál takovým tempem jako doposud, není takový scénář vůbec mimo hru…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…