Jan Bureš: Nejen v Česku to na politické scéně vře…

24.10.2017 9:59

Nejen v Česku to na politické scéně doslova vře. V Číně mezi tím na 19. sjezdu ÚVKSČ prezident Xi Jinping posílil svou pozici v čele strany. Všech 2300 delegátů pro něj zvedlo ruku (krásných 100 %) a čínský prezident tak povede stranu dalších pět let.

Jan Bureš: Nejen v Česku to na politické scéně vře…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Investoři se bojí, že po upevnění moci mohou začít z přeinvestované a vnitřně předlužené čínské ekonomiky chodit horší zprávy. Zatím ale strach na trzích rozhodně není velký - za poslední týden ztratil čínský juan “pouze” jedno procento.

Politická scéna je v centru dění i ve Španělsku. Pro Katalánsko nastává další kritický týden, ve kterém se vláda v Madridu pravděpodobně pokusí dostat pod kontrolu katalánskou nezávislou policii. Její členové (je jich přes 17 tisíc) při referendu o nezávislosti trochu váhali, na jakou stranu se vlastně při zjednávání “pořádku” přidat. Katalánští separatisté proto vyzvali kvůli obraně “nezávislosti” vlastní policie (a dalších symbolů nezávislého Katalánska) občany k masivním protestům.

I na Pyrenejském poloostrově ale zatím nemá politické napětí výraznější odraz na trzích. Španělské CDS i výnosové rozpětí vůči německým bundům zůstávají stabilní. Euro sice slábne, ale převážně kvůli sázkám na natažení měnové expanze, ke kterému mohou sáhnout centrální bankéři ve Frankfurtu již tento čtvrtek. A právě důvěra v pokračování měnové expanze může být důvodem, proč se španělské a evropské trhy nakonec nenechají jen tak něčím rozhodit…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…