Jan Bureš: Průmysl ukazuje na slušný růst eurozóny

12.11.2015 14:17

Průmyslová produkce v eurozóně rostla v září velice slušně o 1,7 % meziročně a podobně i v celé Evropské unii (1,8 %). Dobře se daří i Česku, kde dynamika průmyslu oproti předešlému měsíci zpomalila, avšak stále zůstává nad průměrem EU (3,1 %). Z velkých ekonomik je trochu zklamáním citelné zpomalení průmyslu v Německu, které jde pravděpodobně na vrub poklesu zakázek ze zahraničí. Naštěstí pro našeho hlavního obchodního partnera Německo prochází obdobím zrychlující domácí poptávky. Naopak lépe se daří italskému a především španělskému průmyslu, kde je expozice vůči zpomalující Asii výrazně nižší.

Jan Bureš: Průmysl ukazuje na slušný růst eurozóny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Z pohledu jednotlivých odvětví roste nejrychleji produkce elektřiny, chemického průmyslu a rafinérií, tedy asi nic, co by se dalo oslavovat. Jsou to odvětví s nižší vahou na HDP, která nejsou páteří evropského průmyslu. Klíčové sektory jako strojírenství rostou pomaleji (o 1 %).

 

Poslední čísla ukazují na to, že ekonomika eurozóny pravděpodobně zrychlila své tempo - zítřejší čísla podle našeho názoru ukáží, že eurozóna šlápla na plyn a rostla ve třetím kvartále o 1,8 %. Euro ale nedostane moc šancí se z dobrých čísel radovat. Větší váhu pro něj mají poslední výroky šéfa ECB Draghiho, který vidí svět stále v optice převažujících deflačních rizik a připravuje trhy na výraznější uvolnění měnové politiky.

Jan Bureš

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…