Jan Bureš: Trhy sledují s napětím bitvu o Bílý dům

07.11.2016 9:51

Americké volby hrají na trzích hlavní roli a bylo to vidět i v páteční reakci na jinak velice dobrá čísla z amerického trhu práce.

Jan Bureš: Trhy sledují s napětím bitvu o Bílý dům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nečekané bylo zejména výrazné zrychlení dynamiky amerických mezd, které v říjnu rostly meziročně o 2,8 % (nejrychleji za více než 7 let). Za normálních podmínek by to byl poměrně jednoznačný signál pro zisky dolaru a úprk z bezpečných dluhopisů. Tentokrát ovšem ne. Trhy dál žijí americkými volbami, kde řada hráčů vidí ve vítězství Donalda Trumpa podobné riziko jako například v brexitu. Dolar se proto na nic nezmohl, akcie slábly a naopak dluhopisy posilovaly.

Víkendová stabilizace preferencí Hillary Clintonové by mohla trhy trochu zklidnit. Stejně tak jako vyjasnění pozice FBI, která na základě nových informací nehodlá začít Clintonovou vyšetřovat. Volby jsou ale doslova “za rohem” a do středečního rána, kdy budou zveřejněné výsledky, asi nelze čekat nic víc než nervózní vyčkávání.Zatímco krátký konec americké křivky je v tuto chvíli spíš připraven na vítězství Hillary Clintonové (sázky na růst sazeb v prosinci jsou vysoké - 76 %), delší dluhopisy do velké míry těžily z nárůstu nervozity a pokud by zvítězila Hillary Clintonová, mohou podle nás zaznamenat ztráty (růst výnosů).

Naopak vítězství Donalda Trumpa by i tak (i když by ještě záleželo na výsledku voleb do senátu) pravděpodobně delším dluhopisům pomohlo, protože by minimálně krátkodobě vedlo k úprku z rizikových aktiv (akcií). Lekce z brexitu ovšem říkají, že výprodeje rizikových aktiv nastartované na trzích politickými událostmi nemusí mít až tak dlouhý život. Zvlášť pokud by Spojeným státům podobně jako Británii nakonec pomohla slabší měna.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.