Jan Bureš: Tři důvody proč ČNB ponechá sazby beze změny

28.03.2019 12:21

Ani na dnešním zasedání se ČNB pravděpodobně neodhodlá ke zvýšení sazeb, i když jádrová inflace zůstává na historických maximech a tempo růstu mezd je vysoké. Proč další odklad?

Jan Bureš: Tři důvody proč ČNB ponechá sazby beze změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za prvé, kvůli vysoké nejistotě spojené s brexitem. Podoba brexitu není ani po včerejšku jasnou věcí. Britští poslanci sice včera odhlasovali kosmetický odklad odchodu z konce března na 12. dubna, na žádné z variant dalšího postupu se však neshodli. Tvrdý brexit bez dohody tak stále zůstává reálně ve hře. To je velice dobrý argument k opatrnosti.

Za druhé, výkon našich hlavních obchodních partnerů - zejména Německa - dál pokulhává. Německý průmysl přes snahu o stabilizaci zůstává v řadě klíčových oblastí, jako jsou automobilky, produkce kovů, ale i strojírenství, velice slabý. Značná část lednového zlepšení šla ve skutečnosti za energetikou a produkcí rafinérií. A i předstihové ukazatele zatím neukazují v německém průmyslu na rychlý obrat. Špatné výkony průmyslu sice zatím kompenzují zejména služby a obchod, to jsou však odvětví, na které nemá česká ekonomika takové vazby.

Za třetí, už nejde jednoduše říct, že v české ekonomice nejsou německé problémy vůbec cítit. Minimálně ve slabším lednovém průmyslu. Po jeho zveřejnění náš nowcast ukazuje na výrazné zpomalení domácího hospodářského růstu z 1 % mezikvartálně na 0,2 % na začátku roku 2019. Z tohoto pohledu asi není dnes kam spěchat. Zvlášť když ECB i americký Fed v posledním měsíci předvedly další “úkrok” holubičím směrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.