Jan Campbell: Multilateralismus a izolace na G20

09.07.2017 18:13

Nečekám na závěrečné prohlášení G20, protože neočekávám nic jiného než potvrzení toho, co nabídla jeho příprava, konání odpůrců neoliberalismu a elit představujících G20, a v neposlední řadě, denně veřejnosti namlouvané zástupní problémy ve světě: klima, volný obchod, terorismus. Zmiňované problémy reprezentují orgie protestu, násilí, hlouposti na obou stranách barikád, a jednání elit ve skleníku v naději, že zítra to vše skončí, a vůz pojede dál, jako by se nic nestalo.

Jan Campbell: Multilateralismus a izolace na G20
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Americký prezident splnil v Polsku a Hamburgu svoji misi: 1) Prodal polské elitě 8, snad fungujících raketových baterií, za 8 miliard USD a nabídl drahý břidlicový plyn. 2) Přivedl elitu do extáze slibem plnění nesplnitelného: uzavřením hranic pro teroristy, chválou NATO a tvrdou kritikou Moskvy, a 3) během G20 dopustil izolaci USA do takové míry, že svět, a především Evropa, se budou divit: energické prosazování energetických zájmů USA v Evropě za pomoci požadavku na zvýšení plateb členů NATO a současném zvyšování napětí uvnitř EU a ve vztahu EU k Rusku. O vztahu USA – ČLR nemluvě.

V Polsku, ve Varšavě, se DJT nechal svým poledním, 36 minut trvajícím projevem slyšet před pomníkem Povstání 1944 před přibližně 15 000, konzervativní stranou PiS pečlivě vybranými a do Varšavy přivezenými posluchači, aby zjistil, že při chvále Lecha Walesy, pro Pis, zrádce, zazní pískání. Nad ním zvítězil DJT patosem, malováním martiálních obrazů světa a otázkou dne: Máme jako Západ vůli chránit sebe a svoji kulturu? Když nebude opověď přesvědčivá, může Západ a jeho kultura nepřežít. Dvakrát rozvedený DJT napověděl, kde hledat odpověď: Bůh, rodina a víra jsou centrem života, ne vládnutí a byrokracie. Předpokládám, že pan Kaczyński si musel při těchto slovech vytírat slzy z očí, a Bůh od radosti zapomněl vypnout elektřinu. Greenpeace se totiž podařila projekce zeleného No Trump, Yes Paris, na Palác kultury, symbolu Varšavy, nacházejícího se nedaleko hotelu, ve kterém DJT byl ubytován, a ze kterého měl DJT přímý výhled na Palác.

Než veřejnost a lídři iniciativy Tři moře, jejíhož zasedání se DJT účastnil, dostanou přímý výhled do bližší budoucnosti, a Evropa se začne divit, radovali se již včera prezidenti Trump, Putin a Si Ťin - pching. DJT, znající jak a čím si koupit Poláky, a s jejich pomocí dát lekci Evropanům, udělal obchod s potenciálně velkými následky a výhodami výlučně pro USA. Podle DJT zvýšení cen za energii a spojenectví s USA nic neznamená. DJT ví, co říká, zatím co většina evropských elit se dále oddává iluzím. Prezident Si Ťin - pching si před odletem do Berlína, kde otevřel s kancléřkou Merkel Panda-pavilon za 10 mio Euro, odsouhlasil pozici pro vystoupení na G20, jednání VVP s DJT, a testoval pozici Německa ve vztahu k ČLR v době zhoršujících se vztahů mezi USA a EU a USA a SRN. Prezident Putin si podle FlightRadar24 dovolil před přistáním v Hamburgu udělat kličku ve vzduchu, podle některých konspirátorů kvůli vyhnutí se vzdušnému prostoru NATO, podržet německé priority na G20 před zahájením summitu, a prodloužit test DJT na 140 minut. Přitom všem se choval na G20 jako její řiditel, mající porozumění pro situaci ve světě, znající fakty a mající sebevědomí, založené na schopnosti a možnosti rozhodovat o klíčových záležitostech sám, ne jako v Bruselu. Prostě řiditel, ne ředitel, abych uvedl jenom část pozorovaného, a vyjádřil se jasně.

Dvojitý stisk ruky prezidentů DJT a VVP, nabídnutá otevřená dlaň DJT, roztažené nohy VVP při sezení a skloněná pozice DJT během rozhovoru určeného pro veřejnost, abych uvedl několik postřehů, mi stačí k tvrzení, že: a) existuje určitý soucit pro pozici DJT a vice versa – ne však sympatie, jak o tom píší, nebo budou psát masová média, b) že ruská šerpka Světlana Lukáš odvedla excelentní práci během přípravy summitu a Putina, na vystoupení a přibližně 10 jednání VVP, a 3) že svědomí člověka nelze zničit vnější silou, protože je uchováno v jeho nitru. Svědomí je jednou z mála zásadních kvalit, kterou by měly ovládat především malé národy, státy, jakými jsou například ČR, nebo SR. Malý stát představuje jednu rodinu při srovnání s velkým klanem rodin velkého území. Bez svědomí vede cesta do pekla.

Z toho mála napsaného vyplývá, že i květinové aranžmá mezi sedícími prezidenty nebylo náhodou. Standartní protokol z mých dob indikuje jiný druh květiny. Neočekávaně rychle realizovaná nabídka ruských dluhopisů v minulém týdnu ve výši 3 miliard USD, několik hodin před vyhlášením sankcí indikuje, že se zprávám masových médií nesmí věřit. Pro informaci: ruské obligace předehnaly americké v průběhu posledních 10 let o celé dva body. Nesmí se věřit ani tomu, co bude oficiálně sděleno veřejnosti, až se elity G20 a protestanti rozjedou, 213 oficiálně přiznaných německých policistů a mně neznámý počet protestantů se vyléčí, a přípravy dalšího cirkusu – klima summitu v prosincové Paříži (12. 12.) se rozjedou na plné obrátky. Prezident Marcon by měl vědět, že Die Welt dnes označil jako nejagresivnější protestanty ty z Francie, Holandska a Švýcarska, a že velké množství protestujících se do SRN vůbec nedostalo. Při vší proklamované svobodě pohybu vnější vstupní brány do SRN byly mimo provoz. Ale i ty vnitřní: manželku DJT, paní Melanie, bezpečnostní složky SRN nepustili z její rezidence. V pátek večer se Francouzi nemohli dostat ke svému hotelu, a aby toho nebylo málo, ztracený mexický prezident musel dokonce volat samotné kancléřce o pomoc a radu.

Do 12. 12. 2017 je možné meditovat na téma symbolu G20 a jeden ze symbolů města Hamburg. Symbol G20: námořnický uzel, se stává pevnějším při tahu na obě strany provazu. Symbol města Hamburg: B-515, sovětská diesel-elektrická ponorka z projektu ponorka 641B – Som. Ponorka byla spuštěna do provozu v 70 letech, vyloučena z rezerv floty 2002, a prodána německým obchodníkům za 1.2 mio Euro. Z ponorky se stalo muzeum v Hamburgu a symbol G20. Odmítli ho nosit během summitu jen dva představitelé: Trump a Trudeau. Pro milovníky muzeí a ponorek: Dvě podobná muzea z ponorek projektu 614B se nachází v Moskvě a Togliati. Co ve skutečnosti přinesl summit G20? Nabízím krátké odpovědi.

Jakákoliv dohoda mezi DJT a VVP může vyvolat hysterii a protiřečí v Kongresu USA, tak i v establishmentu. Výsledkem může být zamražení kontaktů a dialogu s Ruskem, brzký konec o Sýrii a Ukrajině.

DJT a VVP se vyhnuli diskuzi o kontrole vyzbrojování, prý diskutovali více o budoucnosti, než minulosti a přítomnosti. To je zcela určitě špatná zpráva z Hamburgu, představující nebezpečí pro velkou část světa. Zájemcům o téma doporučuji tento odkaz.

G20 potvrdil silnou degradaci většiny z elit G20. Degradace ve spojení s neplatností zákona, ale platností účelnosti a podstaty zisku, nesou s sebou nebezpečí odstranění DJT, včetně rozkladu americké kultury, jestliže se mu v představitelné budoucnosti nepodaří zvítězit na establishmentem. Nebylo by to poprvé, ani naposledy, v historii.

Putin opět dokázal schopnost neukazovat a nepoučovat, což je pravý opak konání a chování západních elit. Putinovo chování i během G20 nabízí důkaz, že lež na rozdíl od pravdy má štědré sponzory, chamtivé sluhy a zadlužené podruhy. Pravda, jak se mi zdá, garantuje jen tu úzkou cestu mezi trním a bodláčím a vybízí člověka si konečně vybrat, kudy jít.

Svět ztratil lídra. Zatímco USA pod vedením DJT odcházejí do izolace, od řízení mnohých zásadních procesů ve světě, ČLR, SRN prověřují možnost náhrady a zaplnění místa. To dokazuje i skupinová fotografie G20. Proces náhrady obsahuje nebezpečí pro EU, a tím i pro českou kotlinu. 1) Nelze totiž zapomenout, že nejtěžším úkolem v životě je zbavit se zlozvyku. Jak bych si nevážil SRN, jako její občan, vím, že trpí zlozvykem, který má svůj kořen ve starém plánu: Liga neruských národů Ruska. V době vzniku plánu, kancléř Bethman – Holweg specifikoval vojenské cíle, včetně vytvoření „střední Evropy“ pod vedením Německa a sjednocení zemí Itálie, Švýcarsko, Belgie, Holandsko a balkánské státy do bankovní a celní unie s následným vytvořením společných ozbrojených sil a vytěsněním Ruska do před-petrovských hranic. Proto prohlásil Nikolaj II: To hlavní je zničení německé noční můry…která na nás doléhá už více než čtyřicet let. Je nutné zabránit německému národu v jakékoli možnosti odplaty. 2) Dva největší průmysloví giganti, SRN v Evropě, a ČLR v Asii se budou vzájemně přibližovat, aby vytvořili neoficiální alianci. Tři návštěvy čínského premiéra Li Kche-čchiang, dvě prezidenta Si Ťin-pinga v SRN a časté návštěvy kancléřky Merkel v ČLR v doprovodu ohromných delegací, nasvědčují tomuto scénáři. Analytik bude rozumět i nedávné řeči velvyslance SRN v Pekingu, Michaela Clausse: Vztahy mezi Čínou a Německem mají svůj začátek v historické minulosti. Hospodářská a politická dynamika z pohledu Německa se hýbe směrem na Východ. Argentinský velvyslanec v Pekingu, Diego Ramiro Gilar, mluvil pro Bloomberg jasněji: Čína…a nová blízkost s Německem, to vše se stalo během Trumpova vládnutí. Dva nejdůležitější lídři na světě jsou dnes předseda Si a kancléřka Merkel. Na tomto místě připomínám, že G20 v roce 2018 bude řídit Argentina, a v 2020, kdy budeme mít již více zkušeností s migrací a méně peněz, Saudská Arábie.

Pro kancléřku Merkel výsledky G20 musí znamenat trpký kompromis. Obsahově nepřineslo G20 kancléřce Merkel v podstatě nic. Vysoké finanční náklady na G20, o kterých jsem psal v jednom z posledních příspěvků, nejsou adekvátní výsledku práce G20 v zahraničně a vnitropolitickém smyslu. Starosta Hamburgu je zralý na odchod, chvála německé policie kancléřkou Merkel, mluví za sebe. Ausser Spesen, nichts gewesen: kromě výdajů nic se nestalo, praví německé přísloví. Jasnou prohrou kancléřky na G20 je neochota elit vyspělých západních států akceptovat migraci jako téma. To je varování pro EU, podobné tomu, co řekl Stalin ve Velkém divadle (9. února 1946) jako kandidát na poslance Nejvyššího sovětu SSSR: Rozvoj světového kapitalismu v dnešní době probíhá nikoli jako plynulý a rovnoměrný pohyb vpřed, ale jako řetěz krizí a válečných katastrof, jako boj o suroviny a odbytiště cyklicky se vyostřující…. přerozdělováním surovin a odbytišť mezi zeměmi v souladu s jejich ekonomickou váhou a způsobem přijetí schválených a mírových řešení se to nedá uskutečnit za nynějších kapitalistických podmínek rozvoje světového hospodářství.“

Co lze očekávat od tandemu ČLR a SRN? SRN byla s exportem ve výši 85 miliard USD největším evropským investorem v ČLR. Podle analýzy Rhodium Group, investice ČLR v Evropě se zvýšily o 77% ve srovnání s rokem 2015, zatímco evropské investice v ČLR se snižují již čtvrtý rok. Snížení evropských investicí způsobuje mimo jiné pozice EU vůči ČLR co se týče statusu trhového hospodářství ČLR ve SOO (WTO), nový čínský zákon o kybernetické bezpečnosti, jehož se někteří evropští investoři bojí, a v neposlední řade i skutečnost, že ČLR jedná raději s německou vládou, než s EK. To vše ale nebrání tomu, aby kancléřka Merkel nebyla proti výprodeji evropských kvalitních aktiv, technologií a podniků a neřekla, že z pohledu Pekingu se Evropa více podobá asijskému poloostrovu. Samozřejmě, my to vidíme jinak. Stručně formulováno, odpověď na otázku zní: bude se bojovat mezi průmyslovými giganty, ostatní budou přihlížet a věřit v…zatímco v Rusku se budou snažit držet, pro mne očekávanou vysokou červnovou inflaci na uzdě: zelí je 1.54 krát draží, jablka, pomeranče, řípa, brambory a mrkev jsou o 15.9 až 22.4% dražší než před měsícem. Přesto bude mít skupinová fotografie G20 historický význam pro Rusko i pro mne: dokazuje obsah příspěvku. Souhlasu netřeba.

Jan Campbell

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …