Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (3)

26.09.2017 16:13

Žijeme v době častých volebních kampaní. Dnes probíhající volby v SRN dokáží, že migrace, politická korektnost, on-line akce, role oběti a provokace s pomocí lámání tabu, abych jmenoval ty hlavní, by měli brát na vědomí i v české kotlině, aby překvapení bylo snesitelnějším. Žijeme totiž v době, kdy si mnozí z nás více stěžují na nedostatek peněz než na nedostatek rozumu, a kdy jen málokdo si dovede představit možný konec jednání blázna, který není bláznem. Takto jsem v podstatě a v nedávném příspěvku označil prezidenta Trumpa. Použil jsem srovnání symbolu nejvyšší karty v Kabale. Srovnání lze provést i s Harlekýnem z Commedia dell'arte. Přeloženo do češtiny to znamená komedie profesionálních herců. Není pochyb, že prezident Trump je jedním z takových herců. Dokázal to v době své vlastní TV show a dokazuje to denně extravagantní rétorikou na Twitter, TV stylem s gestikulací a vybranými adresáty svých projevů.

Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (3)
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Právě jsem slyšel projev severokorejského ministra zahraničí v OSN. Bude-li opakovat myšlenky maličkého člověka-rakety, brzy vůbec nebudou! ( Just heard Foreign Minister of North Korea speak at U.N. If he echoes thoughts of Little Rocket Man, they won't be around much longer !), napsal Trump na Twitteru v 5:08 hodin, dnes ráno. Mnozí dostávají strach z možných následků takové řeči. Málokdo ale píše, nebo informuje veřejnost o tom, že ve skutečnosti prezident Trump a vůdce Kim Čong-un nebudou rozhodovat o tom, zda poletí, nebo ne, bomby, rakety, drony, nebo se dají do pohybu pozemní vojska. Málo se dovídáme od povolaných analytiků například o zvláštnostech křiku obou vůdců asymetrických států a o tom, že není slyšet ani pozitivní slovo o podmínkách jednání, vyhlášení války, a co to může znamenat. To je z mého hlediska vážný nedostatek, který nemůže nahradit kopírování zpráv různých agentur. Nikde nenajdu věcné pojednání o skutečnosti, že USA a Japonsko denně kontrolují s pomocí satelitů a elektronických technologií každý pohyb na území KLDR. Nenajdu ani věcné pojednání o skutečnosti, že po vystoupení prezidenta Trumpa v OSN obsahující lidsko-právně neudržitelnou hrozbu zničení celého státu se vyjádřil sám vůdce Kim Čong-un, ne jeho mluvčí. Jak zapadá tato maličkost do asijského archetypu chování, a ví vůbec někdo ze západních politiků, co to znamená? Kdo ví, ať napoví. V neposlední řadě nikde v ČR, nebo západních mediích se nedočtu o komerční straně hrozeb, představujících obrovskou finanční výhodu pro USA a současně ohromnou finanční zátěž pro spojence, Jižní Koreu a Japonsko.

NATO je další na řadě. Nezmiňuji se o strategicky vážném významu čínské a ruské státní hranice s KLDR. Jakmile by se totiž USA dostaly na území KLDR, budeme ihned slyšet o vojenské expanzi ČLR a Ruska směrem k zájmové zóně USA. Ve skutečnosti tato společná hranice a existence atomové bomby v KLDR brzdí USA bombardovat KLDR. Příkladem jsou Irák a Libye. Oba státy doplatili na neexistenci bomb. USA věděly, že bombu nemají, proto obelhávaly veřejnost podezřeními a bombardovaly. Máme zatím štěstí v Evropě. Pro USA toto brždění způsobené státní hranicí má jednu viditelnou a jednu neviditelnou nevýhodu. Viditelná chyba: KLDR s atomovou nebo vodíkovou zbraní a vůdce Kim Čong-un představují nebezpečný virus, kterým se může rychle nakazit celá řada jiných států. Nebudu je vědomě jmenovat. Neviditelná chyba: Za zády a mimo zasedací síně, mnozí západní diplomaté a odborníci obdivují sílu a odvahu vůdce Kim Čong-un. Obě nevýhody mají společného jmenovatele: špatný překlad a malou znalost (prezidenta Trumpa a jeho poradců)biblické knihy Genesis. V hebrejské Genesis se mluví spíše o moudrém správci, než o panování nade vším.

Jestli jsem se nestal obětí fake news, tak je pravděpodobné, že se veřejnost brzo doví o skutečných příčinách tornád, hurikánů a podobných antropogenních jevů v Atlantiku, USA a jinde. Prezident Putin prý připravuje zveřejnění vědeckých a fotografických důkazů mimo jiné získaných meteorologickým sputnikem Elektro-L No.1. Ty prý dokazují pokus kontrolovat klimat s pomocí laserů a podobných technologií, používaných i ve známé instalaci HAARP. Než dojde ke zveřejnění ruských důkazů, nebo odstranění TV programu CBS this mornnig z youtube, doporučuji seznámit se s programem. V jedné jeho části,Laser weather modification, vystoupil americký vědec Dr. Michio Koku. Dr. Koku potvrdil existenci možnosti ovlivňovat, modifikovat a kontrolovat počasí. Climate control laser could influence weather events, zní jedna z jeho klíčových odpovědí. V tomto kontextu se mi nabízí přísloví: Kdo si hraje s ohněm. Spálí se. Kdo si hraje se mnou, lituje, že si nehrál s ohněm. Jinými slovy: Když se daří oslu, pošli ho na led. Zláme si nohy. Osobně chci věřit, že blázen, který není ve skutečnosti blázen, si uvědomuje, že existuje stát, který má pravděpodobně schopnost ovlivnit tektonickou činnost na západním pobřeží USA. Protože zrcadlo nemůže odrážet bohy, když se do něj koukají opice, dovoluji si připomenout Dajr az-Zaur. Z tohoto posledního hlavního města IS v Sýrii utíkají v masách ozbrojenci a zahraniční instruktoři. Snaží se zamést stopy spolupráce s teroristy. V panice to vyzradili samotní prchající ozbrojenci. Proto očekávám zveřejnění důkazů vedle dnešní fotografie kampu, až přijde čas.

Čas přichází do armády ČR. Ta jako spojenec USA se bude muset připravovat na hybridní válku s Rusy. 68 stránková příručka podle zveřejnění The National Interest radí, jak čelit nové ruské strategii. Za slabiny ruských jednotek příručka označuje: 1) motivaci vojáků, kteří byli do armády povoláni k povinné službě, 2) velení na taktické úrovni, 3) logistiku, 4) nepřesnost letecké a dělostřelecké podpory. Kromě toho nemá ruská armáda dostatek prostředků elektronického boje. Ty stávající jsou podle příručky soustředěny v Kaliningradské oblasti, na Ukrajině a v Sýrii. Nemohu radit, ale nedovedu si představit, že by existovala morálně – psychologicky připravená západní vojska, schopná bojovat chlap proti chlapovi, a zvítězit nad Rusy, především v době po masáži rusofobií. Existují také objektivní důvody se smát nad příručkou. Ruskou mentalitu a realitu nezná ani jeden současný západní a aktivní velitel. Příručka ignoruje totiž skutečnost, že uvedené slabosti ruských vojsk platí i pro západní vojska. Ta také konají pod vlivem subjektivních lidských vlivů. Stačí se podívat do Pobaltí, jak se tam chovají. Vše mi to připomíná snahu udělat radost slepým a hluchoněmým s pomocí darování televize. Nebo najít u korupčníka Jantarovou místnost, či očekávat, že se Rusko dobrovolně vzdá veta v RB OSN. Protože ale nikdo neví, co opravdu bude, doporučuji během čekací doby čtyři věci:

Za prvé: seznámit se, jak pan Chen Quanguo s pomocí inzerce 90 tisíc nových policejních a para-bezpečnostních míst dramaticky zvýšil prezenci a efektivitu práce policie v Xinjiang. Tento pán, který se stal politikem transformací z vojáka je málo známý v zahraničí. Za to je znám v oboru jako inovátor etnické politiky a pionýr nových metod, zabezpečujících klidný život menšin v neklidných oblastech Ujgurska, Tibetu a jinde v západní ČLR.

Za druhé: seznámit se podrobněji s prací a plány 23-letého Kanaďana ruského původu a vynálezce Ethereum, Vitalika Buterina. Mladík se stal světovou hvězdou ve sféře kryptoměn, přestože Ethereum představuje mnohem více, především nebezpečí pro současný hospodářský systém, než známý Bitcoin a podobné kryptoměny. Hlavním cílem Ethereum je totiž snaha vytvořit platformu inteligentních kontraktů, která dovolí uzavírat a realizovat smlouvy bez prostředníků, včetně juristů. Takže kromě terorismu se objevil u řídících elit státu a bank další nepřítel. Visa, MasterCard, UnionPay a mnoho dalších, čeká podle mého hodnocení věci nejistá budoucnost jako první.

Za třetí: Londýn zadarmo pomáhá Praze. 30. září 2017 skončí zářit hvězda Uber v Londýně. Americká společnost, schopná v mnoha místech prodat sdílení jako ne-živnost, a ne-závislou práci, ale jako něco podobného přátelství za odměnu, prohrála soudní spor. K uvedenému dni, 30. září, Uber ztratí v roce 2012 vydané povolení k provozu. 40 tisíc řidičů se musí poohlédnout v Londýnské mlze po nové pracovní příležitosti. Pražská radnice proto může využít bezplatně argumentaci Londýnského soudu – nejasné pracovní podmínky, bezpečnost dopravy a nejasnost kvalifikace, při řešení problému mezi taxikáři a dobrovolníky Uberu.

Za čtvrté: Známé ekonomické duo MIT, manželé se dvěma společnými dětmi, Esther Duflo (1972 v Paříži) a Abhijit Banerjee (1961 v Kolkatě) nabídli tento týden na univerzitě v Curychu nahlédnutí do jejich výzkumu rozvojových programů. Pochopit, čím se dvojice zabývá, umožňuje zdůvodnění v roce 2010 přiznaného prestižního vyznamenání formou John-Bates-Clark Medal a v roce 2011 vydaná kniha Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty, dnes již přeložená do 17 jazyků. Přestože česká kotlina nepatří oficiálně do kategorie rozvojových zemí, výzkumná metoda se hodí i pro zemi s bohatou reformátorskou tradicí, ve které politici nevědí, co dělat s penězi ve státní kase, kdy a jak skončit a začít s novými reformami. Pokusy a výzkum Duflo – Banerjee se odehrávají v reálném prostředí, používají princip náhody (random) a velké množství účastníků (70 tisíc a více). Práce se v teorii podobá klinickému výzkumu, v praxi ale ne. Podle mé znalosti metody a výsledků práce, výzkum se hodí například i pro zjištění efektivity školní reformy. Všeobecně platí totiž empirická zkušenost: Když stát opravdu roste, vyvíjí se, zlepšují se i jeho instituce. Fungující demokracie nevzniká tvorbou nové vlády po neúspěchu poslední. Nelze postulovat, že politická reforma následuje úspěšné hospodářské reformě. Jinými slovy: kolem 1890 byly USA extrémně zkorumpovaným státem.

Dnes se hovoří a píše podobně o ČLR, a také o ČR. ČLR je současně příkladem úspěchu. Vlastní výrobní prostředky a vyrábí pro konečného spotřebitele. ČR nemůže být v současnosti příkladem hospodářského úspěchu. V podstatě nevlastní výrobní prostředky, nevyrábí a neprodává konečnému spotřebiteli. Méně korupce a více transparence následuje (prý) vždy tam, kde je hospodářský úspěch. To i proto, že v takové situaci (prý) lid vyžaduje od politiků větší odpovědnost. Kéž by tomu tak bylo. Kdo dává přednost filmu, prosím: Solaris, podle stejnojmenného románu, technothrilleru Poláka Stanislava Lemy (1921— 2006). Souhlasu netřeba.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.