Jan Campbell: Předzvěsti a Labutí píseň

12.07.2022 19:48 | Komentář

31. 1. 2013 ČTK hlásila, že Japonský premiér ve čtvrtek během projevu v parlamentu oznámil změnu ústavy zakazující účast ve válce a chce militarizaci. Abe tak přispěl k postupné militarizaci Japonska a rušil po druhé světové válce zavedená omezení, podle nichž Japonsko nesmělo mít běžnou armádu, ale jen síly sebeobrany.

Jan Campbell: Předzvěsti a Labutí píseň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Campbell

Včerejší smrtelný atentát, který představuje varování před barbary s úmyslem nebo ze zoufání a ovlivní volby do japonského Senátu, potvrzuje hodnocení autora příspěvku, že doba násilí, atentátů a podobných jevů v Evropě je otázkou času a žádné represivní síly a sliby USA a NATO o mírových úmyslech a plánech v Evropě a indicko-pacifickém regionu jim nezabrání, když zastrašení občané propadnou marnosti, ztratí naději na sociální spravedlnost a důstojnost.
Odcházení premiéra Johnsona jako předzvěst

Není podstatné, kdy a jako odejde z Downing street No 10 pan premiér a kdo po něm přijde. Problémy UK s EU, Ukrajinou a Skotskem, abych jmenoval tři, nezmizí, naopak: zvětší se a dále budu oslabovat EU. Volání znejistěných souputníků prezidenta Zelenského, aby Johnson převzal funkci ukrajinského premiéra, nebude vyslyšeno, protože pan Boris miluje radovánky, ženy a peníze. Těch má více než dost a bude mít ještě více, pokud bude živ, neskončí jako ex-premiér Abe a bude působit ze stínu. Na příklad v řízení Litvy ve věci blokády Kaliningradu, představuje pro UK a Borise Johnsona ideální příležitost. Proč? Blokování transportu mezi územími RF představuje porušení mezinárodního práva, dohody a skutečnost, že jestřábi v EK si dělají, co chtějí, a paní Ursulu lze degradovat do služky bez možnosti rozhodovat. Kromě toho, nehledě na chyby, které Borise Johnsona přinutily k odcházení, ví, že opatrnost je matka moudrosti. V Kyjevě je moudrosti nedostatek a nikdo neví, kdo bude sedět v křesle moci ke dni Nového roku, křesťanského, pravoslavného nebo židovského.

G20 jako předzvěst

Současný vztah Japonska s RF a ČLR, chování ministra zahraničí Japonska na povel ministra zahraničí USA Blinkena na zasedání ministrů zahraničí G20 a poslední nařízení prezidenta Putina týkající se projektu Sachalin-2 dovolují představit si hru Japonska a vlády s ohněm, ve které si vláda spálí nejenom své ruce. Je představitelné a odpovídající hlouposti dva roky působící vlády, že ani moře nepomůže zmírnit bolesti a zoufalství občanů Japonska a urychlený prodej státních dluhopisů USA, kterých má Japonsko více, než přání vlády žít v míru.

Summit ministrů zahraničí G20 se obešel bez tradiční společné fotografie. Tu organizuje podle protokolu organizátor summitu, v tomto případě Indonésie. Lavrov proto na fotografování nikoho nemohl pozvat a proto nemohlo být vymyšlené pozvání odmítnuto. Podobně je tomu s pozváním na společnou večeři. Té se zřekl Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši. Narušení protokolu a hlášky ministryně zahraničí SRN Annaleny Baerbockové, například, že Lavrov byl izolován a předčasně opustil G-20 patří do kategorie úmyslných lží a manipulace názorů. Proto jsou tyto v současné politické situaci i pro českou veřejnost více než nebezpečné.

Podle oficiálního programu delegace a informace delegačních kruhů Lavrov opustil zasedací místnost po svém projevu. Vyhnul se tak replice ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové, aby přenechal scénu ZDF-korespondentovi Andreasu Kynastovi s otázkou na Lavrova: When do you stop the war? (Kdy zastavíte tu válku?), a poté mohl být odveden ze sálu bezpečnostními orgány. A druhý německý žurnalista tak mohl položit otázku bez odpovědi: Why don't you stop the war? (Proč neukončíte tu válku). Nabízí se přísloví: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, než se ucho utrhne. Paní Annalena to pochopí, až její obličej začne zelenat z údivu nad tím, co stvořila, zůstane opuštěna nejenom během procesu odcházení.

Obsah přísloví si zřejmě uvědomil ministr hospodářství Robert Habeck. Ten žádal kanadskou vládu, aby vrátila Rusku turbínu do plynovodu Nord Stream 1. Přání bylo vyhověno. Pokud bude turbína skutečně předána v naději, že se tím neporušují sankce, že po opravě poteče plyn, zůstává jedna důležitá otázka neodpovězena. Na její odpověď nemá nikdo z vlády SRN vliv: Bude chtít Kreml plnit trouby v situaci, kdy paní Baerbock prokazatelně a nediplomaticky lže, pan Habeck si dovede představit naložení dalších sankcí v době, kdy straší občany a navrhuje nevídaná omezení zhýčkané společnosti, kancléř Scholz se obává propadu ekonomiky, čelí začínajícímu skandálu se znásilňovací drogou a EK tiše vyzývá vlády členských států EU připravit se na občanské nepokoje, aby nedošlo k přespávání plebejů v kancléřských a prezidentských postelích a koupání v jejich bazénech, jako je tomu na Šrí Lance.

Podpora Kyjevu jako předzvěst

Kyjev se domnívá, že předání turbíny do Ruska by bylo porušením protiruských sankcí. Sankce zakazují transfer do Ruska jakéhokoli plynového zařízení, uvedl zástupce ukrajinské vládní agentury. Zdůraznil, že pokud bude Kanada žádost Ukrajiny ignorovat, bude Kyjev nucen požádat své evropské kolegy, aby tento přístup přehodnotili. I v tomto případě platí: Stokrát krát nic, umořilo vola. Dnes bylo potvrzeno, že Kanada Ukrajině nevyhověla a Kyjev zuří.

Bundestag totiž nepodpořil návrh na dodávku 200 obrněných transportérů Fuchs Ukrajině. Podle nepotvrzené informace návrh opoziční frakce Křesťanskodemokratické a Křesťanskosociální unie (CDU/CSU) nezískal většinu parlamentních hlasů. Nevylučuji, že před hlasováním poslanci Bundestagu si uvědomili obsah čtvrtečního sdělení prezidenta Putina: Rusko ještěnic vážnéhona Ukrajině nezačalo a Západ by měl pochopit, že prohrál hned v úvodu ruskéspeciální operace. Slyšíme, že nás chtějí porazit na bojišti. No, co na to říct? Ať to zkusí. Už jsme mnohokrát slyšeli, že Západ chce s námi bojovat do posledního Ukrajince. Pro ukrajinský lid je to tragédie, ale zdá se, že vše k tomu směřuje. Nabízí se připomenout, že komu není rady, tou není pomoci a pozdě bycha honit.

To si začala uvědomovat německá ombudsmanka pro lidská práva Louise Amtsbergová. V dubnu prohlásila: Myslím, že je naprosto špatné, že obchody zřejmě stahují z regálů díla Dostojevského a Tolstého a zdůraznila, že není správné chovat se k Rusům nepřátelsky nebo je obviňovat z války. Nemohlo by být vyjádření paní ombudsmanky poté, co prezident Putin veřejně prohlásil, že Čajkovskij, Šostakovič a Rachmaninov jsou vymazáváni z koncertních programů a naposledy takovou masovou kampaň proti kultuře vedli nacisté v Německu - malou lekcí pro české vládní politiky a rusofoby v roli křoví ve velké hře amerických zájmů?

Pátá kolona a Putinovo chování jako předzvěst

Obecně se má za to, že prezident Putin ovládá v RF doslova všechno, všechno (prý) závisí na něm a on všemu vládne. To je ve skutečnosti nadsázka, která v žádném případě nemůže být pravdivá, i když jeho popularita tomu napovídá. Právě existence a stereotypy dovolují odhalit fenomén, dokazující, že v RF skutečnou kontrolu nemá prezident Putin a dovoluji mystifikaci a manipulaci veřejného mínění, jejichž výsledkem je bezbřehá rusofobie.

Debata o tom, zda je primární to, co nám říkají v české televizi nebo v politických diskusních pořadech ruské televize, nebo zda všechny TV pořady v honbě za sledovaností jen vytahují všechny možné myšlenky, se podobají otázce: Co bylo dřív, vejce, nebo slepice? Pokud věcně hodnotím skutečnou politickou praxi Putinova vládnutí, ukáže se, že názor lidu je pro něj nejdůležitější. Jinými slovy: Putin dobře dělá to, co si lidé přejí. Přitom neprosadil a nezveřejnil zatím všeobecně platnou národní vizi, její zabezpečení a algoritmus její realizace.

Svou vrozenou intuicí, pěstovanou mj. ve funkci ex-rozvědčíka Putin jednoduše vystihuje základní pocity lidí a uvádí je v život. Proto má vysoký rating, proto RF nemá jediného populárního opozičního politika, a proto nikdo nedokáže jmenovat jediného člověka, který by mohl být alternativou k Putinovi. Proto je otázka - Když ne Putin, tak kdo? - léčkou, pastí.

Putin totiž dnes prakticky nemá kontrolu nad procesem vzdělávání lidí o jejich přáních. Nemá kontrolu, protože ve skutečnosti ani politická strana Jednotné Rusko, kterou vytvořil, nemá žádnou všeobecně akceptovanou vizi budoucnosti RF, žádný jasný program či plán činnosti. A Putin, jako vrchní velitel ozbrojených sil nebude v současné situaci ve světě a doma hlásit do světa, co má za lubem. V tomto smyslu lze dokonce říci, že Putin nemá nad budoucností RF kontrolu. Na tomto předpokladu je založena arogance USA, NATO a EU. Chovají se k RF jako k ex-SSSR. Jejich chování je fatálně mylné a neuvědomují si, že budoucnost RF záleží na náladě samotných lidí, na tom, co chtějí, jak se Putin vyrovná s pátou kolonou a jak zkorumpovaný státní aparát se bude chovat. Ten se doposud chová jako nepoučitelný a spekulující na základě množství komplexních výzev, kterým Putin čelí. Zájmově egoistická orientovanost státního aparátu tak krmí plané naděje na převrat a reorientaci RF na Západ.

St. Petersburgské ekonomické fórum jako předzvěst

Vystoupení prezidenta Putina na fóru, nařízení ve věci Sachalin-2 a speciální vojenská operace na Ukrajině, abych jmenoval alespoň tři důležité, vzájemně se doplňující příklady indikují, že čas pro páté kolony má dnes jinou kvalitu, než dříve, z následujících hlavních důvodů:

1) Ve velké většině nepoučitelní ruští oligarchové dlouhodobě prezidenta podvádějí, ignorují jeho výzvy a mnohé nasvědčuje, že praktikují neakceptovatelné ponížení Západem v naději, že zachrání svoji kůži, kůži svých manželek, dětí a milenek, prožívajících na Západě. Putin to ví, a proto se rozhodl v St. Petersburgu varovat je ještě jednou a naposledy. 2) Analogické tvrzení platí ve své podstatě i pro ruská státní média, Centrální banku, Ministerstvo financí a další. 3) Prezident Putin doposud nepožádal o zvláštní plnomoci, které by mu dovolily přijímat zásadní rozhodnutí bez schválení a diskuse s liberály.

Pokud Putin o ně požádá, což osobně nevylučuji, mj. z důvodů, o nichž se v české kotlině mlčí: 1) Rada Státní dumy se bude zabývat svoláním mimořádné schůze dolní komory 15. července podle článku 14. jednacího řádu Dumy a konečné rozhodnutí přijme Rada Státní dumy 11. července v 10:00. 2) Bývalý polský prezident a zakladatel strany Solidarita, Lech Walesa navrhl, jak píše Le Figaro, "zmenšit Rusko" na 50 milionů lidí, což je o 30 milionů lidí méně, než v mé době požadovala železná Lady Thatcher. 2) Lékaři potvrzený incident se "znásilňovací drogou" na soukromém večírku Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) 1. července, kterého se zúčastnil kancléř Scholz. Autor nebo autoři incidentu s osmi postiženými ženami nejsou doposud veřejně známy. Pro čtenáře, kteří nevědí, co je "znásilňovací droga," připomínám, že se jedná o látku, která se přidává do nápojů, aby se oběť stala bezmocnou a zranitelnou. Druhý den si člověk, který třeba nepil alkohol, nic nepamatuje.

Nevylučuji, že podobné se pije v Kyjevě, kde se točí zvláštní videa a jinde, a až přijde čas, podobné se může stát i v Praze, kde se půda a aktéři patřičně již delší dobu připravují.

Pokud Putin požádá o zvláštní plné moci, nebo tyto mu budou nabídnuty kvůli nepřehlednému množství výzev ve světě a sabotáží doma, RF se může během několika měsíců dostat ze stagnace k hospodářskému růstu, rozhodnout se pro skutečné sankce proti kolektivnímu Západu a tím nastavit nejenom Západu Hamletovu otázku: Být, či nebýt.

Příklady jako předzvěst

Zástupně uvádím příklady k zamyšlení západních politiků, přestože předpokládám, že uražení Rusové se s nimi nebudou o budoucnosti a spoluprací vážně bavit. Mají čas čekat na lepší časy s novou generací národních a regionálních elit s novými a duchu odpovídajícími návyky. Jejich výchovu a vzdělání Západ ignoruje. Proč? Nepřipouští si totiž porážku a jenom málokdo ví, jak se připravují skutečné vládnoucí elity. Aspen vychovává pouze slouhy, ne však elity.

1) Centrální banka by mohla začít poskytovat průmyslovým podnikům bezúročné půjčky na modernizaci a rozvoj. V současné době jsou tyto investice vedením regulátora zakázány pod záminkou vysokého rizika růstu inflace z důvodu velkého množství peněz, které se dostávají do oběhu. Připomínám, že v centrální bance sedí liberálové, slouhové BIS a FED.

2) Boj proti korupci. V současné době v RF se jedná podle zákona a dodržují se procesní normy napsané v době Jelcina. Mnozí zkorumpovaní úředníci toho využívají a během vyšetřování buď uprchnou na Západ, nebo se vyhnou odpovědnosti jiným způsobem. Kdyby Putin vytvořil obdobu Čeky, tedy zvláštní komise a řídil ji, pak by mohl zatýkat a stíhat defraudanty mnohem jednodušším způsobem. Ruští oligarchové, pátá kolona a zrádci by brzo přišli na buben a byli by nucení převléct se sami do tepláků. Toto na první pohled drastické zacházení se zrádci a zkorumpovanými občany si vynucuje skutečnost, že Putinovy prosby nemají doposud na oligarchy a zmíněné osoby prakticky žádný vliv. Neustálé zatýkání malých ryb, kličkování advokátů v labyrintu tzv. demokratických zásad a desetiletí trvající soudní řízení nic neřeší.

3) Mnohé může řešit ale realizace výsledků již před rokem 2022 probíhajících konzultací o možném vyřazení tchajwanského závodu TSMC z domácích výrobních řetězců. Jedná se o přední výrobní závod s obratem přibližně 48 miliard dolarů, který má zavedené 7 a 5nm výrobní procesy a vyrábí 3nm a 2nm čipy. TSMC obsluhuje přibližně 54 procent celosvětového trhu, druhý nejbližší konkurent (Samsung) 17 procent. Zbytek je rozdělen mezi společnosti Global Foundries, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), UMC a další poměrně velké hráče v těchto oblastech. Tím jsem se dostal k tzv. Tchajwanské otázce, čínské odpovědi na ní a spolupráci RF s ČLR. Co mám na mysli?

Je všeobecně známo, že Peking nezávislost ostrova nikdy neuznal. Přítomnost americké vojenské základny na Tchaj-wanu nebrání tomu, aby si přál sjednocení. V případě pokusu o dobytí ostrova je však tchajwanská armáda povinna zničit TSMC. Pokud bude tento příkaz realizován, skončí celosvětová výroba čipů: výroba společností Intel a Samsung zůstane na pokrytí potřeb místního trhu USA. Evropě zůstanou oči pro pláč. Co bude dále?

Pokud vezmu v úvahu současnou specifiku RF, skutečnost, že čínská společnost SMIC provozuje a vyvíjí vlastní zařízení na výrobu procesorů v továrně AMEC, jejíž vybavení umožňuje zpracovávat 300 mm křemíkové destičky používané pro širokou škálu procesorů a objem výroby hotových výrobků je zatím výrazně nižší než TSMC, jeví se mi spolupráce RF s ČLR jako ekologické, efektivní a ekonomické potrestání a přinucení kolektivního Západu k pokoře, ukončení sankcí, ničení kulturních a jiných hodnot a vazeb. To vše v podstatě bez použití bomb, děl a lidských obětí. Proč se nabízí takové řešení?

Další sankce jako předzvěst

USA se po celá desetiletí prohlašují za vyslance Boha na Zemi. Současně neberou na sebe žádnou odpovědnost, a prosazují pouze své zájmy. Jejich asymetričtí spojenci a slouhové tvořící cca ¾ zlaté miliardy stále považují všechny ostatní státy světa za své kolonie, za druhořadé a nedůstojné partnerství a sdílení ve světě bez agrese a válek.

Mluvit o sankcích, v daném případě proti ruské mikroelektronice není možné, aniž bychom hovořili o globální mikroelektronice. Výhrůžky zastavením dodávek AMD a Intelu do Ruska, stejně jako zastavení výroby ruských Bajkalů a Elbrusů ve zmíněném tchajwanském TSMC se mi jeví jako informační zkušební útok. Proč? Proveditelnost plánů v současném prostředí mikroprocesorového průmyslu je totiž blízká nule. Skutečnost je taková, že na RF nyní připadá 80 procent trhu se safírovými destičkami, které se používají v optice a mikroelektronice k vytváření vrstev různých materiálů, například křemíku. Používají je všechny procesory na světě - AMD a Intel nejsou výjimkou. Pozice je ještě silnější v oblasti speciální leptací chemie mikročipů s ultračistými součástkami. Na Rusko připadá 100 % světových zásob různých prvků vzácných zemin, které se k tomuto účelu používají. Kromě uvedeného v představitelné budoucnosti RF bude disponovat dalšími kritickými technologiemi. Díky technologiím RF má již dnes k dispozici prověřené, v jednom případě i na Ukrajině, například hypersonické zbraně. Kinžal a podobné zbraně nemající ve světě obdoby, prakticky vylučují použití atomových bomb v Evropě, ve které nejsou ani cíle pro jejich použití. RF stačí strefit několika Kinžaly několik elektráren nebo rozvoden elektřiny v Evropě, a je po válce, po demokratických vládách a křiku o lidských právech. Hlášky o hladomoru, migraci a inflaci nebudou v EU kromě dočasných obyvatelů skleníků v Bruselu, Štrasburku a Luxemburgu nikoho zajímat.

Budou-li v rámci zvláštních zplnomocnění prezidenta Putina realizovány připravované nové průmyslové klastry s novými parametry včetně financování, které by měly být uvedeny do provozu již 1. ledna 2023, nepoučitelná EK a EU urychlí svoji transformaci nebo příchod smrti a tím i výměnu elit v Evropě.

Závěr jako předzvěst

Američtí veteráni z Iráku a Afghánistánu, kteří vstoupili do ukrajinské armády, uvedli, že konflikt na Ukrajině se nepodobá žádnému, který zažili v Afganistánu, Iráku nebo jinde. Deník New York Times zveřejnil mj. výrok bývalého výsadkáře americké armády Briana, že Je to mnohem intenzivnější než v Afghánistánu. Kromě toho neexistuje technologická, technická a psychologická převaha nad nepřítelem. Nikdo na Ukrajině nebojuje v sandálech, nebo keckách.

Protože současné změny v ekonomice a mezinárodní politice jsou tektonické a revoluční, Západní elity by neměly si dělat iluze, lpět na minulosti a popírat měnící se realitu. Je fatální chybou myslet si, že doba bouřlivých změn se dá přečkat a vše se vrátí do normálu. Nic nebude stejné jako dříve. Ať si říká, kdo chce, co chce, EU definitivně ztratila svou politickou suverenitu. Její elity vedou k nárůstu radikalismu. Podle osobního hodnocení střednědobě i k totální změně elit. České předsednictví EU v roli křoví demokracie ve stavu klinické smrti představuje jeden z vrcholů pokrytectví, marnost a plácaní si vzájemně po ramenech. Proč?

To, co se děje ve světě, není důsledkem událostí posledních měsíců, včetně speciální vojenské operace. Proces začal už dávno kvůli nezodpovědné politice G7, kvůli nekontrolovaným emisím a hromadění nezajištěných dluhů. Inflace, potravinové a energetické problémy představují chybnou hospodářskou politikou EK a USA. Ruská speciální vojenská operace se stala pro Západ záchranným lanem, které umožňuje svalovat vinu za problémy na Rusko. Problém je ale v tom, že s jeho pomocí se Evropa nezachrání. Příspěvek uzavírám citáty z odpovědi autora příspěvku na jednu otázku čínských médií: V minulých dnech skončilo jednání lídrů G7 a návazný madridský summit NATO. Jaký vliv mohou mít výsledky těchto jednání na Čínu a na země skupiny BRICS?

Strategický koncept NATO uvádí, že „ambice a nátlaková politika“ Číny „ohrožuje naše zájmy, bezpečnost a hodnoty“ a tvrdí, že „využívá svůj ekonomický vliv k vytváření strategické závislosti a zvýšení svého vlivu“. Vše spojené s ČLR se interpretuje geopoliticky, protože úspěchy ČLR jsou prohrou Západu… Neblahým výsledkem obou summitů je, že Washingtonu se daří zatahovat své asymetrické evropské spojence do strategických her proti ČLR a učit je, co je zájem USA v indicko-pacifické oblasti. Z toho vyplývá, že konfrontační způsob jednání a konání NATO pravděpodobně přetrvá, nehledě na potřebu jakoukoliv konfrontaci zaměnit dialogem. To mj. i proto, aby se alespoň zabránilo přímé konfrontaci mezi Ruskem a NATO… Jednota aliance je sice kilometr široká, ale jen několik centimetrů hluboká a kolektivní smysl pro cíl je stejně různorodý jako jejích 30 členů…G7 a EU jako hospodářská divize NATO není schopna podporovat delší dobu vojenská dobrodružství USA a neobejde se bez přírodních a lidských zdrojů BRICS, které jsou nutné pro technologický vývoj G7… Ve střednědobé perspektivě hodnotím vliv obou summitů na BRICS jako labutí píseň. O labuti, která před smrtí zpívá, se zmiňují již antičtí básníci, např. Ovidius, řecký dramatik Aischylos, Čajkovský v baletu Labutí jezero, Franz Schubert ve sbírce písní Labutí zpěv a v neposlední řadě i Jiří Pauer, český pedagog a komponista opery Labutí píseň z roku 1973.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…