Jan Čermák: Americká ekonomika přináší jeden býčí signál za druhým

14.01.2014 13:50

"Trh práce (v Dallasu) se potýká s akutním nedostatkem profesí, jako jsou inženýři, auditoři, řidiči kamiónů či pracovníků ve stavebnictví". "Stavební firmy, resp. developeři reportují (na trhu práce v Clevelandu) nedostatek zkušených obchodníků, přičemž výsledkem je tlak na růst mezd".

Jan Čermák: Americká ekonomika přináší jeden býčí signál za druhým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Toto prosím není ani úryvek z nějakého sci-fi románu o americké ekonomice, ani popis situace před rokem 2007, kdy se USA vezly na křídlech realitní bubliny. Výše uvedené řádky jsou citacemi z včera zveřejněné Béžové knihy americké centrální banky, která se slovem snaží zachytit náladu v americké ekonomice napříč jednotlivými regiony.

 Nejen z výše uvedených výroků, ale především z tvrdých makroekonomických dat je patrné, že tzv. "Velká recese", která začala finanční krizí je na severoamerickém kontinentu opravdu definitivně pryč.Americká ekonomika totiž velmi pravděpodobně rostla ve druhé polovině minulého roku rychleji než 3,5 % (meziročně). Během stejného období poklesla míra nezaměstnanosti ze 7,5 % na 6,7 %. To na recesi či pokrizovou kocovinu nevypadá ani náhodou.

 Amerika tedy šlape a jak to v klasickém globálním hospodářském cyklus chodí, k americké ekonomice se dříve nebo později přidají i ostatní ekonomické zóny světa. Je přitom jasné, že Ti kdož se k této fázi expanze světové ekonomiky nedokáží připojit, mají vlastní strukturální problém a nemohou vinu za pokračující recesi či stagnaci svalovat na zlé vrahy z Wall Streetu.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla