Jan Čermák: Globální trhy trápí osud Sýrie asi tak jako britský parlament

30.08.2013 10:10

Ti, kdo rozjeli na finančních trzích spekulace spojené s možnými důsledky vojenského zásahu proti Sýrii, musí být po týdnu vyjednávání západních mocností, co vlastně dělat, notně zmateni.

Jan Čermák: Globální trhy trápí osud Sýrie asi tak jako britský parlament
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Po počáteční ostré verbální rétorice vůči Sýrii přichází stále více signálů, že to s vojenskou odplatou za použití chemických zbraní nebude tak horké. Včera večer totiž utrpěl politický výprask jeden z hlavních "jestřábů" - britský premiér Cameron, když mu parlament v hlasování fakticky zakázal použití vojenské síly proti Sýrii. Nyní bude upřena pozornost na amerického prezidenta Obamu, který se musí rozhodnout, zdali se mají USA do vojenského zásahu pustit a navíc osamoceny. Paradoxem přitom je, že skeptické domácí publikum bude o nutnosti vojenské akce v Sýrii přesvědčovat jeden z nejlevicovějších amerických prezidentů historie, který svoji (úspěšnou) volební kampaň postavil na premise, že je třeba co nejrychleji stáhnout americké jednotky z Iráku a Afghánistánu.

Celá záležitost okolo Sýrie, která se mnohým zdála být tak černobílá, se začíná pořádně zamotávat, a to člověk ani neuvažuje o otázce zásahu proti Sýrii v kontextu velmi pravděpodobného (radikálního) zhoršení vztahů mezi Iránem a Izraelem.

Zaspekulovat si tedy nad osudem Sýrie musí být opravdu velmi obtížné, a tak jednoduší pro globální trhy bude plně upřít pozornost na příchozí (americká) makroekonomická data. Ta totiž mohou v následujících dnech dále akcelerovat anebo naopak potlačit dosavadní trend či chceme-li sentiment (výprodej bezpečných dluhopisů a zranitelných měn z rychle se rozvíjejících trhů) a to bez ohledu na (ne)zásah proti Sýrii. Za vším přitom stojí strach z utlumování americké měnové expanze a ten může před klíčovými statistikami, které přijdou na pořad příští týden, dále narůstat. Poslední (týdenní) data z amerického trhu práce přitom indikují, že negativních překvapení se v prvním zářijovém týdnu možná nedočkáme, což právě pro trhy s bezpečnými dluhopisy a měnami z emerging markets nemusí být příznivé.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …