Jan Čermák: Kdy Trumpománii zastaví silný dolar?

18.11.2016 11:16

Povolební lavina v podobě raketového růstu amerických úroků a posilujícího dolaru se valí dál. Včera sice nastoupený trend trochu přiživila Janet Yellenová svým varování před brzkým zvýšením sazeb Fedu, ale jinak má vše na svědomí vítězství D. Trumpa, a to v kombinaci s totálním ovládnutím Kongresu ze strany Republikánů. To totiž nabouralo drtivou většinu úvah o tom, jak bude vypadat hospodářská politika USA v roce 2017 a dále.

Jan Čermák: Kdy Trumpománii zastaví silný dolar?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Málokdo počítal s tím, že by se po amerických volbách dostala k moci strana, která by tak snadno mohla táhnout za jeden provaz v otázce fiskální expanze. Dokonce, i kdyby v Bílém domě usedla Hillary Clintonová a Kapitol zcela ovládli Demokraté, tak by perspektiva na fiskální stimul v následujících letech nebyla tak růžová jako v republikánském ražení.

Detaily fiskální expanze samozřejmě neznáme, avšak za základ můžeme vzít průnik daňových, respektive výdajových, programů D. Trumpa s tím, co dlouhodobě prosazují Republikáni v Kongresu. A tak velmi pravděpodobně americkou ekonomiku čeká snížení korporátní daně (o 15-20 procentních bodů) a plošné seškrtání daní pro domácnosti, včetně zrušení horní marginální sazby (39,6%). Zároveň s tím mají přijít infrastrukturní projekty, které Donal Trump vyčíslil na jeden bilión USD v průběhu 10 let. K tomu zřejmě nedojde, nicméně vše může být doplněno vyššími vojenskými výdaji. V součtu tak může dojít k tomu, že současný federální rozpočtový deficit, který se pohybuje těsně nad 3% HDP, se během následujících dvou let zdvojnásobí. Nyní je samozřejmě velkou neznámou, jak zafunguje fiskální multiplikátor, a kolik z tohoto poptávkového stimulu připadne na růst. Konzervativně lze počítat s tím, že by vše mohlo urychlit růst ekonomiky až o 1,5 procentního bodu.

Odtud se tedy vzala nečekaná povolební síla dolaru. Mnozí si rychle spočítali, že americký růst nebude 2 %, ale možná nějaký čas skoro 4 %, a v takové situaci Fed může daleko snadněji zvyšovat úroky. Ovšem tady příběh nekončí. Jak víme ze starých učebnic ekonomie, fiskální stimul posílí měnu, což povede k zhoršení zahraničního obchodu, které zbrzdí nejen růst, ale i apreciaci měny. Euforie dolaru z fiskální expanze D. Trumpa tak může mít nakonec sebedestruktivní účinek skrze zhoršení amerických (čistých) exportů. Na to si ovšem budeme muset chvíli počkat.

Jan Čermák
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…