Jan Čermák: Na přípravu bankovní a rozpočtové unie jsou zapotřebí roky, ECB však koupila čas na měsíce či týdny

13.06.2012 12:30

To poslední co eurozóna či EU potřebují jsou mediální přestřelky jejích klíčových představitelů. Bohužel ve vypjaté atmosféře se bez nich neobejdeme.

Jan Čermák: Na přípravu bankovní a rozpočtové unie jsou zapotřebí roky, ECB však koupila čas na měsíce či týdny
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

A tak se např. stalo, že si rakouská ministryně neodpustila výrok o tom, že rovněž Itálie bude potřebovat záchranný balík od zbytku unie či si britský ministr financí neodpustil jedovatou poznámku na adresu Němců. Ti prý potřebují nejprve dostat Řecko z měnové unie, aby následně přesvědčili domácí veřejnost o potřebnosti rozpočtové bankovní unie.

Samozřejmě, když politici vidí, jak na finančních trzích rostou rizikové prémie, které se dříve či později podepíší na hospodářském růstu, ztrácejí chladnou hlavu. A právě tu potřebují k tomu, aby pouvažovali nad tím, jak se dobrat k tomu, že původně jen měnovou unii přemění ještě v bankovní či rozpočtovou. Na takové rozjímání však dnes není čas - připravit takový projekt po institucionální a technické stránce může trvat roky. Čas, který ECB svými nadstandardními měnovými operacemi politikům koupila, se však počítá na měsíce či možná dnes již jen na týdny.

A proto se připravme na to, že nervozita bude jak na trzích, tak mezi politiky dále stoupat a bude živena každým dalším snížením ratingu či novým historickým rekordem výnosů dluhopisů.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty