Jan Čermák: Po brutálních státních zásazích čínské akcie opět rostou. Otázkou je, jak dlouho?

09.07.2015 17:17

Horská dráha či spíše tobogán, na které se ocitly čínské akciové trhy, vedly k tomu, že se stovkami akcií bylo včera zastaveno obchodování. Trochu paradoxně ten samý den musela newyorská burza večer zastavit obchodování a to dokonce na 3,5 hodiny. Že by nákaza? Ani náhodou.

Jan Čermák: Po brutálních státních zásazích čínské akcie opět rostou. Otázkou je, jak dlouho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V čínské a americké pauze byl totiž podstatný rozdíl: zatímco Číňany donutil dramatický výprodej akcií tuto situaci řešit nucenou přestávkou v obchodování, tak newyorskou burzu přepadly technické problémy, které způsobily přestávku v obchodování. Trh sice klesal, ale žádná panika nebyla patrná, neboť konkurenční systémy jako třeba Nasdaq běžely v pořádku. Žádný administrativní zásah oficiálních autorit v New Yorku nebyl zapotřebí a soukromý sektor si tak pomohl sám z vlastních problémů.

To naopak (komunistická) strana a vláda v Číně má plné ruce práce, jak se vypořádat s důsledky propíchnuté bubliny, jež se nafoukla na akciovém trhu. Při pohledu na volatilitu čínského trhu zjevně není čas ptát se, kdo je kdo a tak přicházejí na řadu opatření marxisticko-leninského střihu. Státním finančním institucím bylo doporučeno, aby navýšily svoji expozici v kolabujících akciích a investorům s akciovým podílem větším než 5 % zakázáno své akcie prodat. A zdá se, že tvrdá státní intervence s regulací alespoň na den zabírá - dnes jsou čínské akcie výrazně v plusu.

Není pak ani divu, že v nastalých akciových peripetiích zanikají zprávy o Řecku, které má již jen tři dny na to, aby se regulérně udrželo v eurozóně. Řecká vláda poslala do Bruselu žádost na další tříletý úvěr (program) financovaný fondem ESM. Protihodnotou stále nabízí jen zatím vágní formulace o změnách v daních a reformě penzí. Na této frontové linii tedy nedošlo k posunu, což vystihuje i oznámení, že řecké banky zůstanou zavřené až do pondělí.

Jan Čermá, analytik ČSOB

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…