Jan Čermák: Po roce je tu opět vánoční nadílka Fedu

14.12.2016 11:08

Rok se s rokem sešel a je tu opět prosincové zasedání americké centrální banky, na kterém Fed konečně přejde od slov k činům.

Jan Čermák: Po roce je tu opět vánoční nadílka Fedu
Foto: ZLATO.CZ
Popisek: Zlato, ilustrační foto

Co tedy od večerního zasedání FOMC vlastně čekat a co nikoliv? Tak předně dojde ke zvýšení úrokových sazeb, ale to by trh nemělo v zásadě nijak rozhodit, neboť se s ním všeobecně počítá. Zajímavější již může být reakce na novou prognózu a především na komentář k rozhodnutí FOMC a eventuálně i na tiskovou konferenci Janet Yellenové. Pokud jde o novou prognózu, tak to hlavní - tedy vedením Fedu odhadovaná trajektorie úrokových sazeb by měla zůstat beze změny, což by mělo uklidnit trh dluhopisů. Na druhou stranu hlavní makro odhady Fedu pro rok 2017 se mohou změnit a to spíše k lepšímu, což by mohl být naopak mírně jestřábí signál.

Co se pak týká komentáře FOMC, tak by zde mělo být uvedeno, že (makroekonomická) rizika jsou “vyrovnaná”. Tedy bude lehce jestřábím způsobem upravena mírnější fráze o “téměř vyrovnaných” rizicích, jež obsahuje listopadový komentář FOMC.A konečně zajímavá bude i tiskovka J. Yellenové, která se ocitne ve zcela nové roli, neboť bude muset nově začít (přes otázky novinářů) komunikovat s nastupujícím republikánským prezidentem, který na rozdíl od odcházejícího B. Obamy, o ní nemá valné mínění. Ač z personálního hlediska nebudou následující kvartály pro Yellenovou jednoduché (mandát jí končí v únoru 2018), tak pro trhy bude nejdůležitější, jak vedení Fedu hodlá interpretovat připravovanou fiskální expanzi ze strany Kongresu. Yellenová přitom bude muset být při hodnocení makroekonomických dopadů fiskální expanze (a reakce Fedu na ní) krajně opatrná a to nejen s ohledem na politickou citlivost tohoto tématu. Trhy dluhopisů by totiž dostaly ránu do vazu, pokud by Yellenová vyslala signál, že stimulace poptávky ze strany Kongresu může přinutit Fed přestat uvažovat o (pouze) postupném zvyšováním úrokových sazeb.

Jan Čermák
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…