Jan Čermák: Polsko si poněkud si kazí pověst regionálního premianta

10.09.2013 12:05

Klidný začátek týdne na globálních finančních trzích nepochybně podpořily zprávy o tom, že podpora USA ve prospěch vojenského zásahu proti Sýrii není vůbec jistá, a také příznivá čínská makroekonomická data.

Jan Čermák: Polsko si poněkud si kazí pověst regionálního premianta
Foto: hns
Popisek: Vydrží evropská měna?

Ta dávají dobrý důvod se domnívat, že oživení ve světové ekonomice nabývá skutečně globálních rozměrů.

Včera nicméně zaujal i vývoj u našich sousedů v Polsku, které z ekonomického hlediska bývá dáváno jako příklad hospodářsky úspěšné země. Většina středo-pravicové koalice premiéra Tuska se totiž po včerejším odchodu bývalého ministra spravedlnosti Gowina smrskla v Sejmu na jeden hlas. Zajímavé přitom je, že jako jeden z důvodů Gowinovi dezerce je nesouhlas s vládní politikou v oblasti penzí, která fakticky povede k likvidaci druhého pilíře penzijního systému.

Ten přitom fungoval od 1999 a byl vzorem penzijní reformy pro ostatní země, jež se o takovou strukturální změnu pokoušely. Paradoxem doby však je, že odchod Gowina z koalice nahrává opoziční straně Právo a spravedlnost, kterou vede bývalý premiér Kaczynsky. Ten se přitom netají svým obdivem k maďarskému premiéru Orbánovi, přičemž investoři v regionu mají jistě ještě v dobré paměti, jak to s druhým pilířem v Maďarsku dopadlo.

Inu, reformy penzijních systémů nemají ve střední Evropě na růžích ustláno, o čemž my také něco víme.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause