Jan Fischer: Romům přeji, aby už nemuseli být svědky pochodů neonacistů a extremistů

09.04.2012 16:47

Přání Jana Fischera u příležitosti Mezinárodního dne Romů.

Jan Fischer: Romům přeji, aby už nemuseli být svědky pochodů neonacistů a extremistů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

U příležitosti 8. dubna, Mezinárodního dne Romů, přeji všem Romům, aby se kvalita jejich života neustále zlepšovala, stejně jako je tomu u celé společnosti, aby nebyli svědky pochodů neonacistů a extremistů demonstrujících proti jejich přítomnosti v naší zemi, aby jejich děti měly možnost získat stejně kvalitní vzdělání jako děti jejich spoluobčanů a aby se Romové stali sebejistou součástí české společnosti, která docení jejich přínos.

 Uvědomuji si, že toto přání může znít naivně a v lecčem asi naivní je. Bez velkých a někdy naivních cílů však nebudeme schopni udělat ty malé kroky, které nás přibližují společnosti, ve které chceme žít – společnosti solidární, bez etnického a sociálního napětí, vzájemně se podporující a otevřené. Toho můžeme dosáhnout pouze tehdy, budeme-li pracovat na zlepšení sociální a ekonomické situace všech obyvatel, nikoliv pouze jedné, nespravedlivě stigmatizované, skupiny.

 Mezinárodní den Romů je dnem, kdy mimo jiné oslavujeme romskou kulturu. Musím tedy upozornit na letošní necitlivé zkrácení státní dotace Světovému romskému festivalu Khamoro, který je pořádán v České republice. Připojuji se k apelu vynikající české etnografky Evy Davidové za zachování festivalu. Jsem přesvědčen o tom, že i ve složité hospodářské situaci má tento festival místo na kulturní mapě České republiky a je nutné jej podpořit. Zásadně přispívá k odbourávání předsudků, ke vzájemnému poznávání se a k tomu, abychom byli vůči sobě solidární a otevření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Fischer

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…